Slashdot soovitab

… kasutaja SuperBanana isikus ameeriklastele järgmist:

“If the BSA ever shows up at your door, unless they have a court order, tell them to get lost. If they refuse, slam the door in their face and call the police. Write down every license plate number you can see.

For extra giggles, when you call the police, complain that the people who won’t leave are dressed like police officers (the BSA guys wear those black nylon rain jackets with big yellow letters to try and look like government agents), and if they’re armed, make sure to mention that too. Cops don’t take kindly to people pretending to be them.”

Teab keegi lähemalt rääkida, kuidas Billi Sulide Armee reididega Eestis täpsemalt lood on? Ise pole ühtegi juhtunud pealt nägema, äkki keegi jagab muljeid?

3 mõtet “Slashdot soovitab” kohta

 1. Täpselt nii ongi. BSA-l pole mingit õigust tulla Sinu ukse taha ka Eestis – mingite kommertsfirmade huve esindav organisatsioon ei ole mittekeegi. Heal juhul saavad saata ainult märgukirja, et palume oma tarkvaralitsentsindus üle vaadata (hea, kui vahel keegi meelde tuletabki). Ukse taha saab tulla ainult politsei, kel on läbiotsimise õigus ainult kehtiva kriminaalasja raames kehtiva orderi olemasolul. Tarkvarapiraatlus vähemalt varem oli väärtegu.

  Ja kui isegi jõutakse läbiotsimiseni, siis teadmata on, kuidas otsustatakse litsentseeritud-mittelitsenseeritud osas. Küsimus just “halli alasse” jääva softi puhul (mis versiooni tohib litsentsiga kasutada, millist mitte, mida litsentsitüüp võimaldab-ei_võimalda jne). Politseis võib olla ainult mingi baasteadmine. Spetsiifilisemad teadmised on tootja esindajatel (tootja ise, tootja edasimüüja-partner, ka BSA jne), keda aga paraku ei saa kaasata, kuna need pole sõltumatud eksperdid, sest neil on kallutatud ärihuvi konkreetses kaasuses (“ütleme, et pole, küll ta siis kunagi ikka ostab”). Politsei saab aga tugineda ainult sõltumatute ekspertide arvamusele. Kust aga leida sõltumatu ekspert, kes teab MS, Adobe, Coreli, Symanteci jne toodete kohta viimse peensuseni litsenseerimise detaile. Mina sellist sõltumatut inimest ei tea. Mõni teab?
  Seega on ka Eestis tarkvara legaalsuse järelvalve küsimused teatud mõttes küllalt komplitseeritud.

 2. Mina olen juba pikemat aega oma pead vaevanud selle üle, mis õiguslik staatus BSA-l on? Veel parem – kas BullShit Agency on meil üldse mingis õiguslikus staatuses – Eesti Äritarkvara Liit on MTÜ, kellel ilmselt ei saa läbiotsimisluba olla mitte mingil alusel, isegi koos politseiga mitte. Samuti ei saa nad olla mingid osalised kriminaaluurimises, seega on ilmselt Slashdotis antud soovitus kõige õigem – tüüpidel uks nina ees kinni lüüa ja politsei kutsuda 😀

 3. Konks ongi selles, et MTÜ Eesti Äritarkvara Liit on “sõltumatu”. Tema ei ole kellegi esindaja – nad ei müü midagi vaid täidavad ainult oma põhikirjalisi eesmärke. Ja kui need lähevad kokku nende liikmete eesmärkidega, siis seda parem. Ja seetõttu saab politsei BSA-d kasutada “sõltumatu” eksperdina.

  Eestis teostab reidi politsei ja BSA on eksperdina kaasas. Menetlust viib läbi politsei ja kohus, BSA lisab siia omaltpoolt veel tsiviilhagi ja nõuab roppu kahjutasu.

  Nii olen mina asjast aru saanud.

Kommenteerimine on suletud