Ubuntu Gutsy

Et laupäeval on plaanis ITK-s Linuxi-rahvas kokku ajada (kuulutused said maja peale just välja), tegin läpakas ülemineku isegi paar päeva varem, kui lõppversioon välja tuli. Käivitasin uuendustehalduri d-parameetriga (update-manager -d) ja asi uuenes ilusti Gutsy peale.

Päris 100% veatult siiski ei läinud. Varasem Compiz Fusioni 3D-aknahaldur oli veidi häkitud variant ning seda ei suudetud puhtalt uuendada. Läks jupp mässamist, enne kui kuubik korralikult ekraanil keerlema hakkas. Positiivne oli aga see, et kui CF korralikult ei käivitunud, siis tavapärase lihtsa Metacity aknahalduriga pildi (kõik korras, ainult ilma kellade-viledeta) sai ekraanile paari klõpsuga.

Viimaks sai ka CF käima, pilt on päris kenake.

Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon

Muudest asjadest jäi positiivsena silma veel:

* X-i kokkukukkumine ei viska enam tekstirežiimi, vaid minimaalse graafikaga akendesse, kust vajadusel saab X-i parameetreid muuta.

* Tracker on igati kena sisemine failiotsingusüsteem.

* GIMP on ilusamaks ja peaaegu eestikeelseks läinud.

* Evolutionil on paar mõnusat vidinat juures.

* PDF-iks printimine on kogu süsteemis olemas.

* Uus Inteli graafikadraiver saab hakkama ka CF-iga ning tõstab Thinkpad T43 ekraanisageduse 85 Hz peale. Varem oli 60, mis jättis slaidiesitlused karvaseks (ekraani vaadates polnudki eriti vahet) – seega mõnda aega kasutasin vaheldumisi kaht draiverit, i810‘t tavatööks ja intel’it esitlusteks. Nüüd ei pea enam sebima.

Ilmselt tuleb avastusi veel. Kakk on igatahes rahul.

Ahjaa, see ka veel – kogu see kellandus-vilendus töötab edukalt 512 MB põhimälu peal. Võrdluseks: üks teine süsteem vajavat millegi samalaadse jaoks neli korda enam.

APDEIT 17.10 – midagi ka dualbooteritele: Gutsy suudab täiel määral kirjutada ka NTFS-vormingus ketastele, seega ei tohiks infovahetus kahe süsteemi vahel enam probleemiks olla.

12 mõtet “Ubuntu Gutsy” kohta

  1. Njaa, igati seksikas.
    Aga egas Sa juhuslikult tea, millal ka windowsimeestele eesti keelset GIMP’i pakutakse. Minu vanaonu (79a) on suht kõva käsi GIMP mässamises, kuid tema jaoks jääb osa asju siiski keelebarjääri taha ja kardan et Win pealt Linuxile üle minek oleks ka tsipa keeruline, kuna ta arvuti garantii kannataks selle all ilmselt.

  2. Uuel Ubuntul tuleb GIMP versioonis 2.4.0-rc3. WinGIMP tundub seni veel 2.2. peal olevat. Hetkel ei ole paraku võimalust proovida.

    Arvuti garantii koha pealt ei tahaks hästi uskuda, et riistvara garantii tarkvara muutmise puhul kannatab. Vähemalt dual-boot ei tohiks küll midagi ära rikkuda.

  3. Elionist ostetud Amilo ja selle puhul kaks probleemi.
    1) Amilo ja Ubuntu pole sõbrad
    2) Elioni garantii on väga kindel ja sees kirjas, et op süsteemi vahetus nullib garantii
    3) Siiani on Win kahjuks ainus piisavalt autonoomselt jooksev süsteem. Kogu austuses Linuxi vastu on see siiski veel vastikult tähelepanu ja käsitsi erinevate rakenduste uuendamist nõudev asi- lisaks näit isegi Win peal Oo.o uuendamine, mis tegelikult vägagi tülikas on.
    Seega kasutaja, kes tahab osta arvuti ja seda kasutada ilma ise hoolitsemata (usaldades automaatset viirusetõrjet ja pahavarapüüdjaid ning win autoupdated) peab leppima kas Windowsi või punaste lemmiku Mac’ga.

  4. Selge jutt, aga arvan mitme asja kohta teisiti.

    Uute Linuxite uuendamine (mitte ainult süsteemi, vaid praktiliselt kogu kasutatava tarkvara) on lihtsam kui Windowsi oma. Selleks on vaja paari klõpsu või soovi korral kaht terminalikäsku (tavakasutajal tasub teha asju hiirega). Tegelesin hiljuti just põgusalt kooli tarbeks XP-ga ja just softi uuendamise ebamugavus oli üks vastikumaid asju (see, millele ka ise OO.o näitel viitad – Microsoft Update uuendab ju ainult MS enda tarkvara). Õppejõuna on mul semestri keskel sageli nii kiire, et arvuti eest hoolitsemiseks eriti aega ei jää – Windowsi masinaga oleks ilmselt kõvasti rohkem jama. Hetkel oli veidi rohkem aega ning vahetasin Ubuntu versiooni välja – kuid ka seda ei oleks pidanud tingimata tegema, kuna vana töötas laitmatult ning uuendusi pakutakse igale tavaversioonile 1,5 aastat, LTS-versioonidele (Long Time Support) aga 3/5 aastat (töölaud/server).

    Tegelikult ootan väga, et Delli poolt juba mõnda aega müüdavad Ubuntu PC-d ka Eestisse jõuavad – asjalikult installitud Ubuntu masin nõuab palju vähem hoolt kui Windowsi oma, aga just installi paljud veel kardavad (ehkki ka see on üldjuhul lihtsam kui Windowsil). Ja Linuxi eelinstalliga Delli puhul tagab juba firma, et kõik vajalikud jubinad tõesti Linuxi all töötavad.

    Amilo kohta leidsin sihukese lehe: http://www.linux-on-laptops.com/fujitsu.html. Näib, et ta ikka Linuxit toetab – seal on Ubuntu isegi 5.04 versioonis käima pandud, nagu lehelt näha.

    Oled selles garantii asjas ikka kindel? Leidsin sihukese dokumendi nagu http://www.tackmr.ee/popFile.php?id=112&pop=1 – viitab küll lolli järjekindlusega vaid XP-le, kuid soovitab arvuti segikeeramisel süsteemi ise uuesti installida. Aga kui Amilo garantii tõesti selline on, siis ilmselt otsin Elionis mõned tuttavad üles ning avaldan neile arvamust.

  5. Elionis on muuhulgas ka arvutirent mille puhul on keelatud tarkvara lisada/muuta/kustutada. Sama minumeelest kehtis ka nende koos netiühendusega saadud “tasuta” lauaarvutite/poole hinnaga läpakate kohta.

  6. Ah nii… Ma pole ise Elionist kunagi riistvara ostnud (ja kui asjad nii on, siis ei osta ka). Chrisi puhul ilmselt arvutirendiga tegemist pole, aga vat tolle odava läpaka kategooriasse võib asi tõesti minna.

    Eks teatud määral võib Elionist aru saada – nende raha tuleb netiühendusest ja kui dambjuuser kohe oma masina “l33t g4m3z”-iga umbe jooksutab, siis on ka õiendamist “miks võrk ei tööta”. Teisalt aga leian, et see välistab vähegi taibukama kasutaja, kes tahaks kasvõi IE Firefoxiga asendada. Aga noh, eks Elioni enda asi, kuidas äri ajavad.

  7. Mandriva 2008 Release on muidugi tähtsusetu…

    Minu arvates algajatele parim…

    (BTW. Ise kasutan Debiani…)

  8. Mandriva 2008-t tahaks tegelikult näha küll, kui keegi demob. Endal pole hetkel aega sellega tegelda. Aga Mandriva on alati olnud algajasõbralik asi, ise alustasin ka sellega (7.2? Ei mäletagi enam).

  9. Aitan ka Linuxit testida hetkel…ainult et ei saa kuidagi BIOS kiiksust mitte cd-lt bootida T30-l jagu, et asja jooksma saaks. Hetkel on valik Mandriva, Suse ja Ubuntu vahel..

  10. Seoses uue Ubuntuga ja WPA2 kaasamisega vaikeinstallatsioonis saadavatesse draiveritesse (on ikka, eksju?) ilmselt proovin teda jälle oma läpakaga sõbrustama panna. Aga Kakk, kas nihongo töölesaamine on keeruline? Kuidas neil see sisestus käib, sarnaselt MS IME-ga?

  11. WPA2 peaks minuteada sees olema küll – ise pole proovinud, kuna kõik kasutatavad koolide Wifid on lahti ja endal kodus on korralik kaabeldus.

    Nihongo osas pean paraku vastuse võlgu jääma – pole enam üldse olnud aega sellega tegelda (ehkki huvi oleks). Soovitus on tsekata http://www.ubuntuforums.org pealt või kui uus UbuntuGuide (http://www.ubuntuguide.org) välja saab, siis ehk sealt.

  12. Ma ei tea kas asi on arvutis või Ubuntus, kuid igal juhul WPA2 tööle ei hakka pusi mis Sa pusid, nii et ei jää muud üle, kui vanamoodsalt kaabli otsas kükitada. Õnneks pole Ubuntu aga minu põhiarvutis (never- kuni Linux ei muutu sama mugavaks, eelseadistatuks ja kergelt ümberkohandatakvaks kui win) nii et see konkreetne topis kaabli otsas ei sega.

Kommenteerimine on suletud