Jesus Camp

Sai kodus Märteniga seda vaadatud ja pikalt arutletud. Tema siis suht ateistlikult positsioonilt ja Kakk kristlikult (jah, meil on kodus lubatud oma peaga mõelda).

Raske film. Kohati tekib tõesti tunne – on see ikka reaalsus? Jõhker värk igatahes. Eks ka ise on nähtud üht-teist samast vallast, aga vist mitte nii hullu ajuseebitust. Et sihuke asi mitte kõige õigem pole, on vist siililegi selge.

Samas tuleb nõustuda filmi natukenegi tasakaalustama pandud [L] metodistist advokaadi Mike Papantonio väitega – see on mingi teine usund, mil pole kristlusega just eriti palju ühist. Viimast vähegi tundev inimene ei saa kuidagi nõustuda G.W. Bushi pappkuju avaliku ja ühise kummardamise, abordivastaste loosungite kasutamisega laste suude kinnikleepimiseks või paljude muude asjadega. Näiteks huvitav oleks teada, kas eestikeelsetes subtiitrites esinenud fraas “Ma nean ära Juuda lõukoera” ühe lapse esituses oli tõlkija lollus või reaalselt öeldud? Kahjuks läks ingliskeelne originaalfraas kõrvust mööda. “Lõukoer Juuda soost” on nimelt Piibli üks paljudest metafooridest Jeesus Kristuse kohta (Ilmutuse 5:5). Ja sarnaseid asju oli filmis veel mitmeid.

Omaette küsimus muidugi on see, kuivõrd selle filmi näitamine Eestis mõttekas oli. Kindlasti tuleb inimesi hoiatada Becky Fischeri taoliste kodanike eest, ent samas võivad võhikud teha filmist (mida kindlasti ei saa lugeda kristlusevastaseks tervikuna – tasakaalustamatuks aga küll; Becky Fischer esindab samavõrra kõiki kristlasi kui mõni pommivööga tolvan või peade mahasaagija kõiki moslemeid) järeldusi, mida selle autorid ehk ei soovikski. Ateismipropagandat loobitakse siiakanti niigi uksest ja aknast. Tegelikult oleks ETV-st aus näidata järgmisel nädalal vastukaaluks näiteks “Vend päikest, õde kuud” või mõnd muud teise vaatenurgaga lugu.

P.S. Peale filmi pani Kakk klapid pähe ja lasi Linnamuusikutel Põhjataevalaule ning Triskelel teisi vanu eesti vaimulikke rahvalaule laulda – aitas rahuneda ja teada, et tõelist asja ei kõiguta ei Kivirähk, Becky Fischer ega muu inimeste küündimatus.

10 mõtet “Jesus Camp” kohta

  1. Killuti nägin ka kõneall olevat filmi. Nukker meel tuli neid lapsi vaadates. Ja see suhe teaduse, kliima soojenemise jne asjadega… ka nukker. Tuli viimasena filmi lõpu poole pähe see mõte (mis tõenäoliselt ei olegi väga vale) et riigis, kus säärased asjad juhtuvad peab midagi väga valesti olema.

  2. Täitsa nõus. Lisaksin vaid selle mõtte – inimlik lollus jääb inimlikuks lolluseks, hoolimata sellest, millise kuitahes ilusa ideoloogiaga seda kaunistada püütakse.

  3. Pean pattu tunnistama, olen olnud ühe EEKBL koguduse pühapäevakooliõpetaja…olen selliseid asju näinud…enam õpetaja ei ole…asjad on veel karmimaks läinud.
    Nemad leiavad et meil pole usku, meie et nad mõjutavad lapsi.
    Igal juhul tegin juba mitmed aastad tagasi selle kiriku listis üleskutse kaitsta lapsi ajuloputuse eest. Kokkuvõttev tulemus oli, et teisitimõtlejad said listist suuska.

  4. Heip, Kakk. Austan sinu õigust uskuda mida iganes, aga sa pead endale teadvustama, et sul on kohustus võidelda sellise ekstremismi vastu.

    Vaata. Asi on nii. Sina oled kristlane. Selline vaikne kristlane. Vaikseid kristlasi on väga, väga palju. Siis tulevad ekstreemkristlased. Sellised nagu sa filmis nägid. Jah, ka Eestis on neid ja tuleb üha rohkem, sest USAst on papp taga. Ekstreemkristlased teevad Pahasid Asju. Aga samas, nad tunnevad, et kõik kristlased toetavad neid. Ja kui vaiksed kristlased oma usundi ekstremiste avalikult hukka ei mõista, siis nad toetavadki.

    Vaikne kristlus on müür, mille taha ekstremistid ennast peidavad. Kaitsemüür.

    Ma olen seda Jesus Camp’i näinud ja ma ei mäleta, et ükski kristlik organisatsioon oleks filmis näidatud tegelased hukka mõistnud. Täpselt samamoodi nagu Lähis-Ida islamiorganisatsioonid ja islamiriigid ei ole 9/11 rünnakuid hukka mõistnud. Vastupidi. Peale 9/11 tuli mingi islamitädi “kultuuri tutvustamise” ettekäändel meie kooli ja pidas maha pika terroriste õigustava loengu.

    Kui sa kummardad Jeesust oma hinges, oled muidu korralik inimene ja teistele usku peale ei suru, aga ometigi kristlike ekstremistide vastu välja ei astu, siis on tegu vaikiva heakskiiduga. Sa oled sama usku mis nemadki ja nemad kasutavad seda usku ettekäändena, et teistele sitta keerata. Sina annad vaikimisega neile selleks loa.

  5. Chris: tjah… seda lugu vist isegi tean. Vastik värk.

    Elver: Aga mis Sa arvad, miks ma siia Jorasse selle loo kirjutasin (ilmselt oled nõus, et Joras teiste tellitud lugusid ei ole)? Või ei tule minu seisukoht siit piisavalt hästi välja? Või tahaksid Sa, et ma lähen samamoodi kuhugi pröökama? Ekstremistide palvelate ette piketeerima? Või keeldun õppejõuna õpetamast näiteks nelipühilasi…? Nõuan usuasjade valitsuselt mõningate koguduste kinnipanekut?

    Ehk annad mõne konkreetsema soovituse. Minu arusaama järgi tuleks sõnavabadust säilitada siiski niikaua kui vähegi võimalik, lollide arvamuste ja ajupesu vastu tuleks esmalt minna siiski selgitustööga. Aga ka seda ei tuleks teha nn misjoni korras – muidu läheme samale tasandile.

    Ja nagu Marcus Porcius Cato Vanem (“Muide, arvan et Kartaago tuleb hävitada!”), joriseb Kakk siia lõppu taas kord: oleks koolides vastavat haridust rohkem, poleks ka ekstremistidel nii lihtne igale poole sisse lennata…

  6. Eelkõige peaks sellistele juhtumitele — eriti sellistele nagu Chris osutas — ühiskonna tähelepanu juhtima. Ja ma ei mõtle blogimist, kui sul just mõni Eesti top10 blogidest ei juhtu olema. Meedia, meedia, meedia. Meil kõigil on mõni tuttav ajakirjanik olemas. “Jah ma vist tean küll” stiilis vaiba alla pühkimine ei ole eetiline ega moraalne tegevus. Selg sirgu!

    Koolides vastava hariduse puudulikkus on üks pirakas põhjus küll. Mis veel hullem, nüüd on usuõpetus koolidesse jõudnud. Ja mida seal õpetatakse? “Lapsed, olge tolerantsed!” Selline sõnum loob soodsa pinna ekstremismi arenguks. Usklike kritiseerimine pole enam poliitiliselt korrektne, sest see näitab vähest tolerantsi. Igasuguse usu kritiseerimisest saab tabu. Rootsis vägistavad mosleminoormeeste jõugud naisi ja vägivallatsevad. Mida kirjutab ajakirjandus? Tegu “noortejõukudega”!

    Ei saa tänapäeva maailmas tolereerida inimesi, kes antisotsiaalset käitumist õigustavad religiooniga.

  7. Ilmselt ütlen jälle “jah, aga”…

    Põhimõtteliselt paljus nõus (ehkki selle usu(ndi)õpetuse koha pealt mõtleme ilmselt erinevalt). Meedia roll on tõesti oluline. Kuid Kakk ei ole ajakirjanik ning ei tunne ka väga lähedalt mõnd sobivat, kes oleks lõpuni pädev sellisel teemal kirjutama. Ütlen ausalt – isegi kui teaksin mõnd lugu, mida sellises kontekstis meediasse paisata, jääks asi piisavalt haritud (sel teemal) ajakirjaniku leidmise taha. Oleks vaja kedagi, kes tunneks tagamaid, oskaks näha mõlemaid osapooli ning ei teeks niigi vastuolulisest teemast kollendavat plämauudist.

    Julgen väita ka seda – vähemalt läänemaailmas pole poliitiliselt korrektne kritiseerida ühtki usundit PEALE KRISTLUSE (üheks näiteks on ka kõnealune film). Rääkida dźainismist, Asatrust, veedadest või Krishnast on kui mitte popp ja noortepärane, siis vähemalt “multikulti”. Idamaised on eksootilised ja in (kuna nad on lääne pealiskaudse inimese jaoks mõnusasti vähenõudlikud), kabala on seotud judaismiga (ja kõige muu siia komplekti kuuluvaga) ning moslemite äärmuslik tiib on lihtsalt füüsiliselt liiga ohtlik, et nendega pulli teha. Needsamad rootsi ajakirjanikud olid oioi kui varmad kriitikat tegema, kui seal oli mõne aja eest suurem skandaal ühe vabakogudusega või veelgi enam siis, kui oli trall homode ümber luteri kirikus. Vaiba alla pühkimist esineb minu arust märksa enam muude küsimuste kui ristiusu ümber.

    Aga mis neisse tüüpidesse puutub, kes üritavad võõral maal oma korda kehtestada, siis tuleb sellistele koht kätte näidata. Seda ka meie riigis ja mitte vaid usuküsimustes.

  8. Nukker asi on, et Eesti tegijad toovad välismaalt lisa. Järgmine nädalavahetus on ju kogu Hellsongi meeskond Eestis- Jesus Campi tegemas. Nii et kes tahab samalaadset massihüsteeriat näha, kui filmis saab seda raske raha eest oma silmaga kaema minna. Kurb on, et Eesti poolelt aitavad sellele kaasa mitmed inimesed, kellelt ootaks pigem mõistlikku ellusuhtumist, kuid eks raha paneb asjad paika…

  9. PS.Elverile! Kust sa tead,et Kakk on nn´vaikne kristlane´? Käsi südamele pannes pole ma elujõulisemat kristlast kohanud,kelle elu on tõestanud,et Kristuse vägi saab nõtruses tugevaks! Mis puutub ´blogide mannetusse´ja mitte arvestavusse ühiskonnas öelda miskit kuuldavat,siis tuleb sul muidugi pettuda sest blogi on inimeste eneseväljendus töödest-tegemistes ja muidu ilmamõtetest, mitte ´Päevalehe´või ´Riigiteataja´esikülg.
    Ära pane pahaks Elver, ma ei tulnud sellesse arutellu kemplema või ´ärategema´nii nagu tänasel päeval paljudel kombeks on vaid lihtsalt oli vajadus sõna sekka öelda.
    Antud filmi ma kahjuks ei näinud vaid reklaami sellest,kuid pean ütlema enesele kinnituseks,et sõna ´kristlik´ mainimine ei tähenda veel suurt midagi.Loomulikult ristiinimesena on meil mingid eeldused seda sõna kuuldes aga kahjuks tuleb arvestada,et kuritarvitajaid on olnud läbi aegade.

  10. Aga miks peaks üldse end lahterdama. Kristlaseks, islamiusuliseks, budistiks või ateistiks jne.
    Minu jaoks seavad kõik need nimetused Inimeseks olemise ja Tõe otsimise teele takistusi.
    Rumalaid ja eksinuid on kõigi siltidega tähistatute hulgas, nii praegu, minevikus kui ka tulevikus.

Kommenteerimine on suletud