Filmielamus: Pitkä kuuma kesä

Kunagi sai siin kirjutatud kahest filmist – lahedast rokkariloost “Still Crazy” ja Aki Kaurismäe “Mies vailla menneisyyttä”. No pealkirjas nimetatud soome noorte-rokilugu on nende kahe segu – Kaurismäki tehtud “Still Crazy” võiks nii välja näha.

Lahe lugu. Muidugi toda v-sõna tuli igast august. Igasugust sürri kah, kõikse karmim juhtum oli kahele luuserist pikajuukselisele narkotsi pähe pasa müümine (pärast suuremeelset auto paagist bensiini nuusutamise võimaldamist). Kemmergu ümberlükkamine koos seesistuva kodanikuga kah (kahjuks õnnestus siinkirjutajal näha samalaadset asja täiesti laivis ühel Viljandi folgil…). Aga ometi on kõik see rämedus omas ajas ja kohas ning mõjub üsna usutavalt. Teisalt on ka vahvaid inimlikke kohti ning lõbusaid hetki – kasvõi juba see, kuidas [L] soome kirjanikust hetkevälgatuse ajel bändinimi Kalle Päätalo saab ja mis sest kõigest välja kukub.

Muusika on üllatavalt hea. Kirka omaaegsest superhitt-kaverist “Varrella virran” (originaalis “Down By The River”) on saanud “Virralla varren”… Ja nagu ka “Still Crazy” puhul, on siin mitu noort näitlejat ise muusikud (udupeast kitarristi Jimit mängiv Konsta Hiekkanen on tõsiselt asjalik kidramees), musa ise aga kogenud tegijate looming – nii mõjub kogu bändivärk üsna ehedana. Filmi läbiv ja finaalis kõlav “Lootusasentoon” on parimaid soomekeelseid rokklugusid, mida siinkirjutaja on kuulnud.

Kokkuvõttes lahe pilt omaaegse soome noortepundi elust ajal, mil Dingo ka siinmail kuum nimi oli.

4 mõtet “Filmielamus: Pitkä kuuma kesä” kohta

  1. See, et tegevus toimub soomes ja räägitakse soome keelt ei ole piisav põhjus Kaurismäki paraleeli tõmbamiseks. Küll on aga vennad Kaurismäki´t teinud nooruses dokumentaalfilmi soome underground rockist nimega Saimaa-ilmiö. Hiljuti ilmus see ka korraliku DVD reliisina.
    Soome sama ajastu noortefilmine soovitaksin aga kultuslikku Tapio Suominen´i Täältä tullaan, elämä!, palju parem kui see tilu-lilu Pitkä kuuma kesä. : )

  2. Kuule Kakk sa juhtud vaatma ikka peris friikliku kraami ja säärast pole lihtne meil esto-anglo-ameerikalikul maastikul leida!Ehk soovitad kust sääraseid noppida tutvumaks ehk pisut põneva ugri-mugriliku heaolu maa probleemide või probleemide puudumisega.Viimati nägin tv-s Soome hitti, milleks ‘PAHA MAA’ ja siis veel üks eriti hull teos,milles domineeris ugri- matcho,kes siis igasugu hulla trikka tegi:ühe gängi juhist vanema kiva härra maha kõmmutas ja siis Soome ´25+5`sai, kuid oh ime..usumeheks sai ning lõpeks isegi otsa leidis kättemaksja käe läbi. Kõike neid filme läbib totaalne eksitentsiaalne kaos,mis näibki praegust Soome noorsugu iseloomustavat ehk nagu meil Eestis räägitakse ID kriisist. Jälgides süva mõtlusega noid tekste on tunne, et meie Eestimaise noorsoo üllitise ‘TULNUKAS’ tekst haakub meie vennasrahvaga nagu sokk ja saabas 🙂

  3. No “Paha maa” oli ikka mitu kraadi hullem. Siinkirjeldatud film on kreisi, kuid üldiselt ikka üsna positiivne. Ja ausalt öeldes “Tulnuka” tegelaskujusid mul Soomes kohata ei õnnestunud. Eestis olen neid näinud küll.

    Aga kust toda filmi kätte võiks saada, ei oska otse lambist öelda (seda filmi olen jupiti korra varem lausa ühes Eesti kanalis näinud, nüüd tuli Soome pealt ja vaatasin tervenisti). Muidugi annab nettipidi tellida, aga ilmselt läheks see üsna kalliks. Pealegi tuleks siis vist ka soundtrack tellida – mitu filmiarvustust leidsid, et selle filmi puhul peaks plaat ka komplekti kuuluma.

Kommenteerimine on suletud