TLÜ KERG seminar

Sel korral oli meil seminaris külas isand Andres Sirel Microsoftist, kes pidi tutvustama MS Academic Alliance’i võimalusi. Eks külastuse eesmärk oli muidugi TLÜ informaatikutele AA liitumine maha müüa, aga vähemalt jättis esineja suht asjaliku mulje, tekkis üsna viisakas diskussioon ja eks nüüd sõltub otsustamine juba kohalikest ülemustest. Kakk omast arust väga hullusti ei haukunud ka. 😛 Vähemalt arvab siinkirjutaja tegelikult Microsoftist ja tema tegemistest PALJU halvemini, kui seal välja lasi paista (eetilis-finantsilis-juriidilise dimensiooni jätsime targu üldse puutumata ja rääkisime vaid tehnoloogiast. Tõsi, MS tarkvara platvormispetsiifilisus sai üles tõstetud küll ja mõni asi tundus olevat esinejale üsna ebamugav).

Aga TLÜ-sse AA hankimine Kaku arust ilmselt kuigi suurt pointi ei oma (ITK ja isegi TTÜ puhul on sel isegi teataval määral mõte sees – muidugi juhul, kui järgnevate sammudega ei lase kool firmal endale mütsi silmadele tõmmata; Kalle oma ITK-ga on seni suutnud vendor lock-in’i algaastatest peale päris edukalt vältida). See on rangelt IT-erialade keskne, TLÜ-s a) pole piisavalt IT-tudengeid ja b) pole ühtki arvutiklassi, mida kasutaks vaid IT-tudengid (kuna filoloogidele ja kehakultuurlastele AA soodustused ei laiene). Pealegi puudub soodustarkvara hulgast täielikult MS Office (mis pakkuja kaalutluste kohaselt ilmselt tuleb täishinnaga juurde osta…) ja mis on enamikule kasutajaskonnast põhiliseks arvutis kasutatavaks jubinaks (igatahes enam kui SharePoint või Visual Studio).

Iseenesest huvitav arutelu oli. Lõpuks jäime viisakalt eriarvamustele.

2 mõtet “TLÜ KERG seminar” kohta

  1. Njaa, siinkohal nõustun, MSDN AA selline kahtlane kahe otsaga asi… Meil polütehnikumis on see nn. “vendor lock-in” suhteliselt kõvasti toimunud, mina tean näiteks kahte arvutiklassi, kus lisaks mõnele MSi tootele jookseb veel linux kõrval, mis tegelikult on häbitult vähe… Office puudumine on kahjuks jah asja kõige nõrgem külg, minu mulje järgi on pigem AA näol tegu programmiga, mis mõeldud koolidele, kes õpetavad Windowsile progemist ja süsteemhaldamist, sest Visual Studio ja Server 2003 on täiesti odavalt käes (minu teada oli 3 aasta tellimus meie koolile ~900 euri, 300 euri aastas ei ole palju selleks, et progemist ja süsteemihaldamist Windowsi baasil korralikul tasemel ja legaalselt õpetada)… Sellega kaasnes ka mingi arv erinevaid MSi e-kursuseid, mis on üsna huvitavad…
    P.S. Kirjutasin kõike enda, kui õpilase seisukohast, õpetajate vaatepunkt võib kõvasti erineda…
    P.S.2 Kuigi perekonnanimed on sarnased, siis minu teada minu ja Andres Sireli vahel sugulust ei ole 😛

  2. Heh, ma just mõtlesin, et kuidas tolle sugulusega on… 😀 Aga noh, samanimelisi leidub alati.

    Tegelikult võin omalt poolt nõustuda sellega, et suur osa “vendor lock-in’i” on tegelikult kohalike laiskuse ja rumaluse tagajärg. See, et firma kergeusklike lollide arvelt teenib… Noh, hunti ei saa kah süüdistada selles, et ta lambaid murrab. Korralikul talumehel on kriimsilma vastu aga tukk olemas.

    Ise töötan ühe kohaga ka IT Kolledžis ja tõesti imestan (heas mõttes) rektor Kalle Tammemäe oskust pidada MS enda kuldsponsorina ning samal ajal hoida algaegadest peale kõik arvutiklassid dualbuudis ja tirida oma majja esinema Richard Stallman ja Jon “maddog” Hall (ärgitan juba mõnda aega, et Eric Raymond, Linus ja/või Pekka Himanen tuleks kah siiakanti tuua 🙂 ).

    Õppejõu vaatepunktis on paraku oluliselt kohal mugavus ja laiskus (ise võitlen nendega kah kohati). Ei viitsita uusi asju endale selgeks teha ning teinekord tehakse enda hetkemugavuse nimel strateegilises plaanis masendavalt lolle otsuseid.

Kommenteerimine on suletud