Püsiühendustest eri paigus

PC World /Yahoo kirjutab erinevatest püsiühenduste pakkujatest üle maailma (lingitakse ka [L] ingliskeelse Wikipeedia suuremale ülevaatele, lisaks on samal teemal arutelu ka [L] Slashdotis).

Põhiline jututeema on USA kaotatav edumaa neti vallas – püsiühenduste osas on Lääne-Euroopa juba jupp maad ees. Meid siinmaal aga peaks mõtlema panema aga toodud statistika – kunagine “interneti-imelaps” Eesti ei ola üldse kusagil tabelis sees, saadaolevate püsiühenduste näitajate järgi edestame ehk küll Ukrainat ja Bulgaariat, kuid nii Põhja- kui Lääne-Euroopa on kusagil kaugel ees. Ja hinnad…
* Itaalias saab 20EUR + VAT (ehk ilmselt midagi 25-30 EUR kanti) eest kuus 4 Mbps DSLi
* Inglismaal saab kuni 20 naela eest 2 Mbps (tõsi, mahupiiranguga nagu Elioni Väikekontoril)
* Hispaanias saab 40 EUR eest 20 Mbps (ilmselt siiski vaid allasuunas, aga ikkagi)
* Isegi Euroopa hinnatipus Norras saab meie hea ühenduse hinna eest (469 NOK ehk 800 EEK kanti) 20 Mbps

Vat nii, härrad Starmanist ja Elionist… Tehke omad järeldused, muidu on Eesti internetiedu varsti üksnes Kalevipoja sarnane rahvuslik müüt.

14 mõtet “Püsiühendustest eri paigus” kohta

  1. Ma ei saa aru, millest sa probleemi teed siin? Elisa pakub 450 kr eest 15 Mbps ja Elion 455 kr eest 12 Mbps (viimane küll aeglasem, kui samal ajal digi tv’d vaatad).

  2. inetrnet koos digitv-ga. alla 30EUR, 12Mb.

    Täiesti võrreldav ja konkurentsivõimeline?

  3. Väikekontoril pole [b]internetiühendusel[/b] mingeid piiranguid!!
    Vaid hostitaval kodulehel oli vist kuutrafficu piirang.

  4. Ja veel: ilma sisuteenuseta pole mu meelest XX Mbps-il mingit mõtet (jättes piraatluse välja, onju).
    Siinkohal tooks just esile Elioni koos DigiTV-ga.

  5. Mina loen http://www.elion.ee/wwwmain?screenId=html.business-profile.34011.34692&locale=et
    pealt küll välja, et on 10GB traffic… Kui pole (s.t. see kehtib vaid kodulehele nagu väidad), siis on nad selle pagana kahemõtteliselt kirjutanud. Varem oli see vist 4GB ja see oli (igaks juhuks) üks kaalutlus, miks 1Mbit sümmeetrilise peale üle läksin.

    Teise poindi osas olen mõneti isegi nõus. Samas aga natuke tundub mulle, et meie praeguse seisu juures on “kellad-viled” natuke LIIGA ületähtsustatud ja mõni kriitilisem võiks arvata, et need on rohkem hinna ülalhoidmise põhjendus kui reaalne, kasulik teenus.

    Samas: näiteks Kakupesa puhul pole Elionilt mingeid muid teenuseid võetud peale nimeserveri. Ei digi-TV-d ega isegi nende hostingut. Puhas bandwidth ainult – mida rohkem, seda uhkem oleks.

    Nii et sellega on nii ja naa. Ehk tuli esialgne kirjutis nati liiga kuri, aga teatud määral jään endiselt arvamusele, et meil on hinnad liiga kõrged. Ja see, et Eesti netiareng on toppama jäänud, pole mitte ainult minu väljamõeldis.

    P.S. Piraatlusega Kakk ei tegele. Üsna põhimõtteliselt.

  6. Vabandused Hansu ja Toivo ees – kommentaar jäi modemisnimekirja, avaldasin alles hiljem, kui peale sattusin.

  7. Ise kasutan starmani kolmik kodu paketti – 4Mbits internet + 70 telekanalit + lauatelefon (mida ma küll ei kasuta, aga mis tuli kaubaga kaasa), kusjuures modem on kasutamiseks täiesti tasuta ning liitumistasu oli 0 – kokku 25.5 eurot kuus ehk 399 krooni. Itaalias seega on sama hind (aga puuduvad telekanalid) ning Inglismaa poole aeglasem nett on hoopiski 60 krooni võrra veel kallim. 800 krooni ma interneti eest maksma poleks enam nõus, 400 krooni ongi täpselt valulävi ja 4Mbits on ka hetkel veel täiesti piisav.

    Ühesõnaga, ma pole päris nõus sellega, et Eestis püsiühendus kallim kui mujal Euroopas oleks.

  8. “Ma ei saa aru, millest sa probleemi teed siin? Elisa pakub 450 kr eest 15 Mbps ja Elion 455 kr eest 12 Mbps (viimane küll aeglasem, kui samal ajal digi tv’d vaatad).”

    Staatilise IP ja avatud portide eest maksad 300.- iga kuu juurde.

  9. Kui ettevõte suurem oleks tõesti mõistlikum võtta kas Äri Internet või Ärimaja internet

  10. Trash tõi hea poindi välja. Staatiline IP on IMHO mõttetult kallis. Need paketid, kus see sees on, maksavad juba tunduvalt enam. Ilmselt ei ole Kakk ainus inimene, kes kodus töö otstarbel oma serverijuppi peab – selleks sobilikud ühendused aga odavate pakettide hulka ei kuulu. Kakupesa senine ajalugu on ühenduspakettide osas selline – alguses Starmani 1Mbps/320kbps StarNet Pro (mis tuli liiga sagedaste mahakukkumiste tõttu välja vahetada), seejärel Elioni 2Mbit/640kbit Väikekontor, praegu Elioni 1Mbit SDSL.

  11. Staatiline IP on jällegi overrated kah. Mul küll on, aga mul on seda vaja. 99% netikasutajatel seda vaja pole. Nišiteenused on alati ülehinnatud. Ma ei tea, kui suur on mudugi eesti ISPide vaba IPv4 IP-pool, äkisti on neil juba näpud põhjas aga ma kahtlen selles.

  12. Aab – pakuks, et neid, kel tööasjus kasulik kodus oma serverit pidada, tuleb aegapidi juurde (ja seda isegi hoolimata serverimajutusteenuse odavnemisest ja kättesaadavusest). Hiljuti kohtasin isegi ühes suht laiatarbeportaalis (viide pole paraku meeles) üsna detailset õpetust, kuidas endale “purk” nurka üles seada – seal oli peamiseks motiiviks võetud digifotode serveerimine. Nii et päris unustada ei tohi ka asjade arengut.

    Muide, poleks uskunudki, et Joral nii palju itihuvilistest lugejaid on. 🙂 Tore muidugi.

  13. 1. Soov õppida ja katsetada (on päris palju õpetanud ka)
    2. Oma tuba, oma luba – teen, mis tahan (installin, mida tahan ja mida vaja on)
    3. Näiteks Zope’i pakkuvat rendiserverit annab siinmail otsida
    4. Paar virtuaalserverit jooksevad peal (http://www.mitsubachi.ee näiteks)
    5. Suur kodune sisevõrk + paar naabrit – serveri müür toimib esimese suure kaitseliinina
    6. Vahel annab ka teistele inimestele uusi ideid 🙂

Kommenteerimine on suletud