Sir Tim ja netipetturid

Jama küll, kui veebi looja netiostuga petta saab, nagu [L] EPL loost võib lugeda.

Aga totud on meie meedia-afroameeriklased endiselt – isegi loo algvariandi [L] Daily Telegraphi kollalehesellid on asja õige nimega nimetanud, meie omad ei saa isegi tõlkimisega hakkama.  Sir Timothy leiutas veebi (mitte Interneti)  ja seda aastal 1991. Interneti sünniaastaks loetakse tinglikult 1969-t, näiteks e-posti lõi ameeriklane Ray Tomlinson 1972. aasta paiku, FTP tuli veidi hiljem ja IRC 80-ndate lõpus.

Aga muidugi kui inimese jaoks on “Internet” see sinine e-tähega ikoon arvuti ekraaniservas, siis on see eksimus arusaadav.  Kuid ajakirjanik võiks ju vähemalt Wikipediast uurida, mis asjandus see ikkagi oli,  mille Sir Timothy leiutas.

6 mõtet “Sir Tim ja netipetturid” kohta

 1. Oli vist isegi nii, et ühe lehe kommentaariumis oli maininud, et parandage ära, nii pole kena valetada. Ja siis järgmine päev või nii teine leht ikka pani täpselt samad rauad tulle. Aga ega jah, kui ikka matsu ei jaga, siis ära parem torgi. Hea, et seekord niigi läks. Kohalikku IT-ajalukku läheb, kui Interneti leiutaja. Loodame, et järeltulevaid põlvi ikka õigesti õpetatakse.

 2. Ilmselt pole ajalehele kasulik sõna “internet” “veebi” vastu välja vahetada, sest laiem üldsus teab esimest väljendit tõenäoliselt paremini kui teist ja ajakirjaniku mõttelaadi järgi müüb esimene pealkiri artiklit paremini.

  Nn “interneti leiutajaga” juhtunud sündmus köidab Eestis laiade masside tähelepanu arvatavasti rohkem kui “veebi loojaga” toimunu.

 3. Ititibi: põhimõtteliselt nõus selle motiivi seletusega – aga seekord panid nad IMHO küll ämbrisse. Sama hästi võiks Skype’i poisse Interneti leiutajateks pidada (Skype on tehnilises mõttes samaväärne võrguteenus kui veeb), või veel parem – telefoni leiutajateks. 😛

 4. Jah, seda küll, aga kui paljud inimesed Eestimaal üldse teevad neil kahel sõnal vahet? 😀

  Suur osa rahvast arvab ilmselt, et tegemist on sünonüümidega, mingi osa teeb kindlasti suured silmad ja küsib: misasi on veeb? (Mnjaa, üllatus, üllatus – ka neid leidub, võibolla on need tõesti ehk peamiselt vanemad inimesed, üle 40-50 aastased 😉

  Selles vaimupimeduses ehk võikski peamiselt süüdistada meediat??? 🙂

  Mis on ühe tüüpilise eestlase jaoks internet? Jah, loomulikult see sinise e-tähega ikoon desktopil, nagu sa eespool mainisid.

 5. Kusjuures Kakk,

  Ilma naljata. Paljude jaoks internetitelefon= skype, missest et ilmselt oli ip põhine häälside olemas enne webi juba.

Kommenteerimine on suletud