Räägime musta valgeks?

Äripäevas on juba aasta aega ilmunud samasuguseid totrusi nagu see viimane siin. Hoolimata sellest, et reaalselt on “profid” suutnud inimeste raha kasvatada heal juhul kümmekond protsenti paarikümne aasta jooksul – ja tõenäoliselt mitte seetõttu, et nad ei oska paremini, vaid ilmselt pigem viitsimatuse (vabandust, ebapiisava prioritiseerimise) tõttu.  Ajada sellist jura

a) aastal, mil börsil valitseb ikka totaalne segadus (millel on rida täiesti börsiväliseid põhjusi) ja kursid kukuvad ka suurtel ja kasvava kasumiga ettevõtetel (ja mitte ainult Eestis),  ning
b) vaid aasta peale PIK süsteemi loomist

– no ma ei tea. Emb-kumb, kas on pangad ikka tõesti lahkuvate sambatajatega hädas ja sunnivad ajakirjandust lollusi  kirjutama, või on kirjutaja lihtsalt… huvitav.

Aga noh, teisalt – mida oodatagi väljaandest, mis tahab olla tõsiseltvõetav ärileht ning “teeb lõpliku digipöörde” sellisel moel. Ei ole kunagi tellinud (vähemalt lähiminevikus – ammuse aja osas ei julge päris pead anda), nähtavas tulevikus ei hakka ka.

9 mõtet “Räägime musta valgeks?” kohta

  1. ma kardan, et pankurid ise ka suht hädas ei teagi kuidas ja mis turul parem invest. oleks
    välja arvatud sõjatööstussektor vist

  2. Arusaadav, et pank tahab enda teenuseid promoda. Aga seda ei peaks tegema demagoogilist jama ajades.

    PIK on oma põhiolemuselt pika horisondiga investeerimise näide. Mul endal on ametliku pensini 10 aastat (reaalselt tõenäoliselt veel kauem), enamik selle valinuid on ilmselt veel nooremad. Selle ajaga jõuab majandus ikka päris tublisti üles-alla käia – oluline on see, et ei tekiks müügisundi (ehk kiiret vajadust pensile minna) sel ajal, kui kursid all on.

    Ja siis laulavad tüübid, kes võiksid rahandusest üht-teist jagada, et “oi, aastaga ei saanudki ratsa rikkaks – võta ikka meie toode (ja maksa meile paar protsenti vahelt), see töötab paremini!”…

  3. Kunagi ammu, investeerimisteekonna alguses, investeerisin Bondoraga. Lubatav intress ~20% lülitas loogilise mõtlemise täiesti välja, ahnus, mis muud. Miks nad peaksid mulle häma ajama? Nad tahavad mind ainult ju aidata ja rikkaks teha.

  4. Bill: 🙂

    Mul endal nii markantset kogemust (õnneks) pole, aga see mõtteviis on tuttav. Aga kas Bondora lubas lausa nii kõrget? Hiljaaegu anti siin ühele teisele reklaamijale vastu päid-jalgu “kõigest” 12% lubamise eest…

    Tegelikult aga on siin tegemata töö nii regulaatoritel kui ka õpetajatel-koolitajatel. Sigatsemist tuleb karistada ja võhikud ära harida.

  5. Kakk: see oli aeg, kus kõik Eesti finantsblogijad olid ühisrahastusest vaimustuses. Bondora intressikalkulaator näitas minul isegi 26%. Tegin plaane peagi saabuvaks finantsvabaduseks.

    Kas nad seda protsenti välja reklaamisid ka… minu meelest küll. Nende intress investorile, enne kui nad laienesid teistesse maadesse, oli väga suur.

  6. Bill: See pidi siis ikkagi klassikaline püramiidskeem olema – varasemad liitujad said järgmiste arvel mõnda aega head raha. Ma kunagi hästi ammu sattusin ka ühe sellise otsa – õnneks aga pandi see enne kinni, kui mina enda raha (mida ei olnud ka palju) suutsin ära saata. 🙂 Pärast seda suutsin mõnda aega ka kehva tootlusega pensionikindlustusfondides istuda. Aga eks iga asi on vähemalt õppimiseks hea.

  7. Vaba: vähemalt USA sõjatööstusfirmadega ratsa rikkaks ei saa (stabiilse väikese dividendi saab mõnelt küll). Lockheed Martin ja Ruger olid mul endal ka mõnda aega olemas, veel üks mõeldav oleks General Dynamics (ja võib-olla Raytheon). Aga näiteks Boeing ei maksa üldse dividende.

  8. panin siis usdc (kõige rohkem tagatud krüpto) kauplema ja lisaks ka ethereumi
    bot siis kaupleb – müüb ja ostab kui heaks arvab (kindla reegli järgi)

    õhtuks juba ethereumil väike kasum. 0,34% plussis
    ja usdc on 0,04% miinuses

Kommenteerimine on suletud