Rokenroll

Eile toimus esimene ITSPEA loeng. Kolledži suuruselt teine auditoorium 316 (kirjade järgi 101 kohta) oli puupüsti rahvast täis, osa tudengeid seisis taga püsti. Lõpus saabus arenduse õppekavajuht Meelis midagi tudengitele teatama – vaatas imestunud näoga asjade seisu ja küsis siis: “Kakk, sul toimub siin rokk-kontsert või?”.

(Tõsi, kogu see rahvahulk tõenäoliselt kursusele ei jää, osalejaskond stabiliseerub reeglina kahe esimese nädalaga.)

APDEIT 13.09: ITSPEA nimekirja jäi lõpuks 158 nägu – seminariettekannete aegade deklareerimine lõppes eile ja sisuliselt kogu tabel broneeriti täis, teise ettekande jaoks jäid vaid mõned vabad ajad. Ilmselt tuleb semestri lõpus paar lisaseminari teha.

3 mõtet “Rokenroll” kohta

  1. Jah, Selleks, et olla VABA, tuleb alguses koolis käia. Arvuti arengu tõttu peaks IT huviline jõudma mingisuguseni IT kõrghariduseni välja. Seejärel hakkab praktika ja elukool (ja edasiõppimine).

    Minu esimeseks arvutiks oli 486DX2 66Mhz-i. Ja pentium I või II ajaks oli mul juba linux mandrake. Microsofti kasutasin kuni windows xp-ni. (SP3 ajast hakkas piinamine pihta – kadusid muusikafailid või need ei läinud käima) Mõningaid asju sai ainult windowsiga…

    Ja nüüd ainult linux debian või linuxmint.

    Häkkimine või kräkkimine (sain tartu ülikooli bioloogia osakonna arvutisse sisse ja otse administraatori kontosse (oli üks seeria, mis paigaldamise ajal jättis admin parooli vabaks, selline auk) – lisasin klahvi nuhi ja seejärel sain kõik paroolid, kus käidi.. huvi kadus..
    sain stallmanilt teada, et see ei ole häkkimine vaid odav kräkkimine.. ja ei viitsinud.. kuna windowsi mängudele oli netis tohutult kräkke ja lisaks ka viiruseid sinna..siis suund oli linuxi peale- tundsin ennast rahulikult, sai ka mobiil 3G tööle.. ja gimp ja muud asjad olid olemas juba.

    Mul oli alati mõni aasta vanem arvuti, nüüdseks on norm DELL ja ssd ketas. Kaasas oli windows 10 original, kuid ma lasin peale linux mint cinnamoni ja olen sellega rahul, sest see on win10 kiirem.

    Windows 10-s on kaks A4 suurust lehekülge täis “lekkeid” ja/või ühendusi microsofti serverisse.
    https://www.getblackbird.net/ sain neid tuvastada, kuid see nõuab viirusetõrje välja lülitamist.

    Mul on üks retro arvuti, kus peal on veel windows xp ja sellel on kaks head tarkvara, mis ei lase kunagi viirustel midagi teha:
    https://github.com/vabaME/win-/blob/main/win%2B

    Samas on siin winxp, 7 ja 10 parimad kaitsed.
    windnows 10 firewall control ja time freeze on windows xp, 7 ja 10 peal parimad (lollikindlamad)

    See ongi viimane katse win maailmas. Nüüd ainult DEBIAN ja LINUX MINT!!!!

  2. Täitsa huvitav neid videosid vaadata. Enamvähem sama level mis ameeriklased teevad, ka Ameerika ülikoolid. Seal ainult rohkem PET, Commodore 64 ja Vic-20 teemasid. Ka Amiga seal rohkem pildis. Kas Kakku küberturva ka huvitab? Londonis detsembris huvitav üritus tulemas blackhat.com. Hind 1400 naela, akadeemilie hind odavam. Kahe päevane üritus. Nagu nimigi ütleb cybersec teemad. Eesti ikkagi e-riik ju, see teema võiks oluline olla ka ülikoolipoolses rahastamises. Mida Kakk arvab filmist “Wargames” 1983 aastast. Seletab hästi modemi ja telefoniliini aega.

  3. Küberturve huvitab küll, natuke isegi õpetan mõningaid teemasid (rohkem inimfaktori osa). Black Hati tean, ise esialgu käinud ei ole.

    WarGames on üks üsna mitmest filmist, mida IT-inimene võiks olla näinud (nagu ka Hackers, Gattaca, Tron, uuemast ajast ehk I Robot, Her, Elysium, Upgrade, Ex Machina jt). Ütleks, et filmis kasutatav konkreetne tehnoloogia vananeb paratamatult, esitatud küsimused võivad jääda palju kauemaks ajakohasteks.

Kommenteerimine on suletud