Esimene eksamipäev

… selle semestri kolmest on edukalt seljataga ja hinded läksid just ÕISi välja.

Jauramist oli aastavahetusel kõvasti, kuna ca kolmandik seltskonnast pani ilmselt nii kõvasti pidu, et e-kirju üldse ei lugenud. Nii jäi eksamile registreerimise teine osa tegemata (TTÜ ÕIS ei võimalda valida mitme eksamivariandi vahel ja seda tuli eraldi veebivormiga teha). Teise suure probleemina ei jõua ilmselt paljudele kohale, kui suur on rahvaarv – tudengeid on 178 (tõsi, eksamiseltskond kahanes ca 150 peale, kuna 11 inimest said maksimumi enne eksamit kätte ja osa kukkus semestri jooksul kursuselt välja) ja õppejõudu on paraku üks. Reedene eksamipäev tuleb kolme vahetusega ja hirmpikk ning osa tegelasi on ikka veel “udus”.

Aga esimese päeva vaieldamatult positiivne üllatus: selleaastane seltskond oskab (väheste eranditega) omaenese kaalikaga mõelda ning neid mõtteid ka korrektselt kirja panna (s.t.  elementaarse kirjaoskuse allakäik näib olevat peatunud – tõsi, “tarkvarasi” esines ikkagi ka täna). Isegi siin varem jõrisetud eesti-keele-hädalised on suure punnimise peale vist juba natuke vähem hädalisteks saanud.

Ent järgmisel aastal tuleb osalejate arvu ülempiir max 150 peale panna. Muidu hakkab lihtsalt kvaliteet kannatama.

3 mõtet “Esimene eksamipäev” kohta

  1. Ülempiiri teemasse… Programmeerimise algukursusel (ITI0102) on sooritusi (ained.ttu.ee ülesannete submittide põhjal) 547(!) kursusel osalejalt. See inimeste arv on ikka päris hoomamatu. Raju on ka osalejate tasemevahe, kus osadele on see päris nullist alustamine ja teised teevad mängleva kergusega kõige-kõige “keerulisemaid” asju. Kursuse positiivse hindega lõpetajaid kahel eelneval aastal vastavalt 45% ja 58%.

  2. Äkki seal algkursusel on rohkem inimesi õppejõudude poolelt peal? Assistentide süsteemi on TTÜ-s püütud viimastel aastatel vist pikkamööda juurutada (olen isegi kaalunud ITSPEA seminaride jaoks, aga see eeldab selle aine puhul väga laia profiili – seminari läbiviija peab kasvõi küsimuste esitamiseks valdama väga laia teemaderingi ning sedasorti inimesi pole palju).

    Selle sügise ITSPEA murekohad olidki:
    * rahvaarv, mistõttu osutus raskeks juba tavapärase ettekandekalendri koostamine
    * suur hulk inimesi, kelle eesti keele oskus oli vähemalt semestri alguses tegelikult ülikooli jaoks ebapiisav (eksamiks oli olukord natukene paranenud)
    * taas kord esinejate ärakukkumine semestri teise poole seminarides – mina arvestasin viie inimesega seminaris, esines reaalselt kolm

    Võimalik, et kui rahvaarv endiselt kasvab, tulebki ka päevaõpe viia samale MOOC-ilaadse e-kursuse vormile nagu kevadsemestril analüütikutel ja kaugõppel.

  3. Abijõudude koha pealt on see tõesti nii. Vaatasin, et ITI0102 aines 22(!) abiõppejõudu. Profiililt muidugi väga erinevad – osad on teise kursuse tudengid, osad magistriõppes, mõnda ei ole pärast esimesi kordi enam näinudki, teised on kogu aja “käed küljes” ja vaatavad, et hoolealustel asjad edeneksid.

    Murekohad on muidugi mõistetavad. Samas tudengi poolel olles neid keerukusi väga ei taju. Kursus sujus minu arust väga kenasti 🙂

Kommenteerimine on suletud