It’s better manually

Pealkirjas toodud lauset kasutasid Vanade Aegade irvhammastest häkkerid kuuldavasti lühendi “IBM” lahtiseletamiseks – ent sama lause sobib päris hästi ka TTÜ õppeinfosüsteemi ehk ÕIS-i kirjeldamiseks. Mõned senised kogemused:

  • Vahetulemusi (seminariettekanded ITSPEA päevaõppes, kogu blogimine ja foorum ITSPEA e-variandis) ei ole (esialgu?) üldse võimalik sisestada. Võrdluseks: seni IT kolledžis kasutatud rakenduskõrgkoolide ÕIS lubas õppejõul absoluutselt kogu hindamissüsteemi vastavalt vajadusele ümber teha, kõigi tegevuste (k.a. eksam – ITSPEA eksami osakaal on kursusest sõltuvalt 30-40%) osakaalu sai vabalt muuta.
  • Õpperühmade infot ei ole aine deklareerijate nimekirjas olemas, kogu 160-pealine päevaõpe on ühe ja sama koodi all. Rangelt võttes ei ole see ÕIS-i tegijate bläkk, küll aga ülikooli oma. Nüüd tuleb seminarides n.ö. käsikaudu kirja panna, kes millises rühmas on (kui tahta osalemiskordi registreerida).
  • Tudengite ainedeklaratsioonide kinnitamine käib individuaalsete “linnukestega” iga tudengi nime ees, masskinnituse võimalus puudub. Kui tudengeid on üle 300, on see ikka üsna väga nüri tegevus.
  • Peale paarikümneminutist passiivsust logiti süsteemist hoiatamata välja (vt eelmist punkti – kui keegi peab näiteks käima tolle pika protsessi kestel eemal midagi lahendamas ning näeb tagasi tulles, et peab otsast alustama, on ikka eriti lõbus olla).
  • Eksamiteks tuleb õppejõul endal aegsasti ajad kirja panna – ent nagu selgus, käib ruumide tegelik broneerimine hoopis mujalt, seega ÕIS-i peale loota siin ei saa.

IBM indeed. Õnneks on olemas Kakupesa, kuhu saab jooksvate tulemuste tabelid üles laadida ja jätta ÕIS-i üksnes deklaratsioonide ja lõpphinnete jaoks. Aga optimaalsest lahendusest on asi küll valgusaasta kaugusel.

APDEIT: rääkisin ühe kolleegiga, kes küsis järgmise küsimuse: “Kuidas saab mainitud õppeasutus sirge näoga õpetada kasutajaliideste disaini?”.

2 mõtet “It’s better manually” kohta

  1. Tahaks kommenteerida seoses TTÜ ÕISiga.

    Ma olen muidu väga kannatlik ja tolerantne inimene, annan andeks, kui inimene teeb midagi rumalusest – errare humanum est. Arusaadav, et ka tark inimene võib vahel eksida, aga tema erinevus rumalast seisneb selles, et tark saab oma eksimusest aru ja parandab selle esimesel võimalusel.

    Mis värk on selle TTÜ ÕISiga? Kui rumal peab üks inimene või seltskond olema, et ei saa aru, et TTÜ ÕIS on häbiplekk, mis tuleb kiiremas korras prügikasti saata ning võtta kasutusele IT Kolldži ÕIS? Kuidas taluvad nimetatud olukorda õppejõud, kes kiitsid ja toetasid TTÜ-ga liitumist?

    Praegu on septembri lõpp ja ma ei näe ikka veel oma tunniplaani ega hindeid. Kui kaua see jama kestab? Kes vastutab? Kuhu peab pöörduma, et see absurdne olukord lõppeks?

  2. Ma tahaks ise ka neist mitmele küsimusele vastuseid.

    Küsimuse “Kes vastutab?” võiks tegelikult laiendada ka kogu selle suurema protsessi peale. Minu omaaegne tige “tähendamissõna” purgist ja ämbrist näib üha enam täppi minevat…

Kommenteerimine on suletud