David J. Galbreath TLÜ-s

TLÜ nädalalistist tuli teade, et David J. Galbreath Aberdeeni Ülikoolist peab avaliku loengu teemal “Minority, Migrant or Manipulator? Examining Russian-speakers in the Baltic States”. Tundus huvitav – tsiklile hääled sisse ja asja kaema.

Enamiku auditooriumist moodustas ilmselt käiimasoleva suveülikooli rahvas, vaid üksikud veidi vanemad näod paistsid hulgas olevat. Loeng ise aga oli üsna hea. Tundus, et isand Galbreath soovis üsna paljusid asju pigem lasta ridade vahelt lugeda ja ise järeldada – igatahes oli jutt suhteliselt neutraalne, ent slaididel oli üksjagu sellist infi, mida poliitkorrektne europunane kohe kuidagi sellises avalikus loengus näha ei sooviks.

Kasvõi näiteks venekeelse elanikkonna võrdlevad numbrid Baltimaades 1935. ja 1989. aastal (Eesti 4%=>33%, Läti 11%=>45%, Leedu 2%=>9%) või kaht eri liiki vähemused (‘landlords’ vs ‘co-ethnics’). Ühe põhjusena oli lisaks “Deportations to East”-ile välja toodud ‘Soviet classicide’ (päris täpne termin: massimõrv ühe levinuma marksistliku luulu alusel). Ka need kolm erinevat lähenemist – vähemus, migrant, manipulaator (tegelikult oleks eestikeelne parim vaste “viies kolonn”) – olid väga hästi lahti kirjutatud, nagu ka punktid, kuidas peaks demokraatlik riik ühte või teise kontingenti suhtuma. Kui vähemuse puhul peab riik tagama laialdase kultuurautonoomia (nagu see toimis sõjaeelses Eestis), siis “viienda kolonni” puhul on jutt lühike – elukohariik peab katma põhivajadused (level of basic care) ja andma võimaluse saada lojaalseks kodanikuks (paths to loyalty). Väga täpselt oli tabatud “viienda kolonni” põhiolemus (ehk isand David ei pahanda, kui siia natuke kopipeisti panen):

Post-imperial minorities as ‘manipulator’
What makes them ‘manipulators’?
* contested loyalties
* link to the former colonising state
* an imperial culture
* politically contentious
* group entrance but not group exit

Väga asjalik loeng. Kahju, et see keset suve toimus, kui ülikool tühi oli – seda oleks pidanud kuulma nii mõnigi suuremat sorti tegelane. Ahjaa – lõppjäreldusena antud vastus küsimusele “Minority, migrant or manipulator?” oli “All of the above”. Täielikult nõus.

2 mõtet “David J. Galbreath TLÜ-s” kohta

  1. oleks olnd huvitav isegi kuulata. paraku ei tea neid kanaleid kustkaudu selline info eelnevalt kätte võiks joosta.

  2. Konkreetne TLÜ list, kust see info tuli, on vist majasisene. Loodetavasti tehakse uuele TLÜ veebilehele normaalne RSS-voog, et uudiseid kätte saada.

Kommenteerimine on suletud