Ongi läinud

… Soome MTV3 meie telekatest. Mida ei suutnud omal ajal nõukogude tsensuur, tegid nüüd ära USA meediamaffia kohalikud mutrikesed. Veel üks hea põhjus anda omapoolne panus senise haige “intellektuaalomandi”-värgi õhkulaskmisse… Positiivsema poole pealt võib märkida, et tolle süsteemi kokkukukkumine ei pruugi üldse enam mägede taga olla.

10 mõtet “Ongi läinud” kohta

  1. Natuke selgusetuks jääb see kuidas kujutab Kakk ette televisiooni sisu toomise, distributsiooni ja näitamise süsteemi ilma nn. intellektuaalomandi reegliteta. Pealegi, kus kohas on kirjas, et Eestis peab saama Soome kanaleid vaadata? Rootsi kanaleid ei näe üldse, kas peaksin kuhugi protestima minema?

    Ja kui Kakk tahab oma intellektuaalomandi ristisõjas kuulda ka ühe sisutootja arvamust võib lugeda seda: http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/jeremy_clarkson/article1273452.ece

  2. Sorry, see kirjutis küll ei veena. Tavaline vana jäiga IO-mudeli hädakisa. Üsna demagoogiline ka (segatakse kokku suht erinevad asjad), selliseid asju võib BSA, RIAA, ASCAPi jpt kodukatel küllalt näha, autor.ee peal kah. Olen endiselt arvamusel, et internetiajastul tuleb väga suur osa senisest meediatööstusest kapitaalselt ümber korraldada. Vt ka näiteks http://lessig.org/blog/2007/12/commons_misunderstandings_asca.html

    Ja ega Sa ometi ei arva, et saadete reaalsed tegijad või esinejad suurema osa sellest nõutavast papist endale saavad? Viimase mõnekümne aasta jooksul on meediatööstusest kujunenud sihuke monstrum, mis on ilmselt vastukarva ühtviisi nii vasak- (tulude ebaõiglane jaotus) kui parempoolsetele (vabast kapitalismist on vaid hais järele jäänud).

    Kakk on viimase paari aasta jooksul seoses eri kursustega kõvasti IO kohta lugenud. Mida rohkem lugeda, seda selgemaks saab – asi oli alguses isegi mõistlik, ent kahjuks on inimeste ahnus niivõrd suur, et järk-järgult sai algsest arukast asjast iseenese karikatuur. Tänaseks on siis jõutud DMCA stiilis lollusteni, kus raamatu laenamine on ka kuritegu. Süsteemis on üks väga suur puuk ja nimelt see: puudub mehhanism üksikute ahnurite pidurdamiseks ka siis, kui tema “omandi” tõttu pidurdatakse pikaks ajaks väga suure ühiskonnasektori areng. Näiteid leiad kasvõi Lessigi “Free Culture” raamatust piisavalt.

    Nagu teada, on Kakk jube Tolkieni fänn… 🙂 Niisiis: IO on mingitpidi sarnane sealsete pahade sõrmustega – pakub petlikult selge, kiire ja lihtsa libalahenduse. Et anname autorile monopoli, küll ta siis loob veel? Ei loo – ta pigem üritab kõigi vahenditega oma õigusi suurendada ja monopoli pikendada. Samas on väga suuri asju loodud üldse ilma mingi monopolita.

    On pakutud välja senise süsteemi saneerimise plaane – viimane selline öeldi maha mõned päevad tagasi (allikat ei mäleta), kui pakuti autoriõiguse kehtimise perioodiks senise sajakonna aasta (autori eluiga + 70) asemel viis aastat. Muusika vallas oli Eestis üksvahe samm õiges suunas 99-krooniste plaatide tulek. Tarkvarapatendi kehtivusajaks pakkus keegi 2 aastat. Kuid ka sellised mõistlikud liigutused ravivad vaid tagajärgi.

    Ütlen ausalt – raadio ja TV toimemehhanismi detailidega ei ole väga kursis. Ent üha rohkem tundub sedapidi, et ka seal peab mingi suur muutus tulema. Internetiajastul ei ole lihtsalt võimalik mistahes sisu eest enam monopoolseid kasumeid teenida. Samas müüakse erinevat sisu üsna uudsetel viisidel – tuletame meelde kasvõi Radioheadi eksperimenti viimase plaadiga, Magnatune-i, Lulu.com’i vms. Ka raadio ja TV valda ilmub uusi nähtusi, võtame kasvõi podcastingu.

    Ja veel – internetiajastu üheks omaduseks on veel see, et sisutootjate ring on meeletult kasvanud. Kutseliste sisutootjate (plaadifirmad etc) arv aga ei ole. “Karpi progejate” arv moodustab ESR “Magic Cauldroni” hinnangul üsna tühise vähemuse kõigi progejate arvust. Seega on vaja ka uusi ärimudeleid ja lähenemisi.

    Igaks juhuks ütlen ka selle üle, et Kakk on siin eri paigus vasakpoolsete kallal torisenud, nii et kommunismi promoga tegu ei ole. Äri jääb alles, kuid omandab loodetavasti mitmekesisema ja inimlikuma näo.

    Aga et kus on kirjas… Nojah, eikuskil. Üldse pole maailmas paljusid mõistlikke asju kirja pandud.

    Nii et… I beg to differ.

  3. Tüüpiline näide tänapäeva tsirkusest kogu selle sousti ümber (hommikustest uudistest): http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=08/01/03/2339248&from=rss

    Open mouth, insert foot…

    Ja veel üks asi – mõiste “intellektuaalne omand” praegusel kujul on täielik Frankenstein, sinna alla on kokku kuhjatud autoriõigus, patendi- ja litsentsiõigus ja N+1 muud jubinat, mis omavahel just eriti hästi kokku ei klapi.

  4. Hm… Ega Sa ei taha ometi väita, et Läti TV ja Soome TV tähtsus – nii ajalooline roll kui praegune vaadatavus – siinse rahva (vähemalt põhjaeestlaste) jaoks samaväärne on…?

    Ilmselt ei ole aga MTV3 kinnikeeramise põhjused üldse Soomes, vaid ookeani taga.

  5. No tuletaks nüüd mõnele meelde, et Soome TV ajalooline roll pole kunagi olnud kaabel-tvs olemine. See oli tähtis ikka siis kui kõik antenniga TV-signaali vastu võtsid. Ja antenni+digiboksiga on kõik Soome kanalid (umbes 14 tükki) ka praegu vabalt vaadatavad.

    Ja mis puutub MTV3 kinnikeeramise põhjustesse, siis on need nii siin- kui sealpool ookeani. Kuivõrd üks teine Soome kommertskanal levib siinses kaabel-tvs edasi, siis võib oletada, et MTV3 enda bosse eriti ei koti kas nende kanal Eesti võrkudes levib või mitte.

  6. Üldiselt on Sul siin vist õigus. Põhjuste poole pealt aga kardan, et ka see teine kanal läheb varsti – algselt räägitigi ju mõlema kinnipanekust ja on võimalik, et otsustati liigkõva kisa vältimiseks ühekaupa ja mingi väikese vahega teha.

    Aga eks siis tuleks mõelda endale kuhugi antenni hankimise peale. Nagu vanasti.

  7. Mulle ka! Mulle ka! Kui keegi tark inimene mulle joonised saadaks, kuidas sukavardast, triikrauajuhtmest ja tammetõrudest selline antenn teha, et maikkari pilt soome maa-alustest kaablitest kätte saada, siis… siis… sellele andekale teen kuus porgandipirukat!

  8. Noh, Iiremutt ja Lenc, klaarige nüüd ära, kas on siis antenniga nähtavad või ei ole? Või on ainult kaablites (kust ilmselt antenniga kätte ei saa)?

  9. No kuidas see pilt siis kaablisse peaks jõudma kui mitte antenni kaudu. Kõik Eesti kaabel-tv operaatorid võtavad Soome kanalid maapealsest digi-tvst, mis levib vähemalt Tallinnasse välja.

Kommenteerimine on suletud