Mida ühist on vaalasõnniku uurijal ja MS turvaspetsil?

Vastus: mõlemad kuuluvad ajakirja Popular Science avaldatud [L] 10 kõige sandima teadusvaldkonna ameti hulka. Loeksime siis ka esikümne ette (tõlkida hetkel ei viitsi):

* 10: Whale-Feces Researcher
* 9: Forensic Entomologist
* 8: Olympic Drug Tester
* 7: Gravity Research Subject
* 6: Microsoft Security Grunt
* 5: Coursework Carcass Preparer
* 4: Garbologist
* 3: Elephant Vasectomist
* 2: Oceanographer
* 1: Hazmat Diver

Mõned asjad on muidugi üllatavad – aga okeanograafide juures mainitakse tegelikult tänamatult rasket tööd. Suhteliselt lõbusa kommentaariumi asja kohta leiab [L] Slashdotist.

Veidi seonduva märkusena: käesolev sissekanne on kirjutatud Keldrimäe majade vahel autos Kiisut arstilt tagasi oodates. Taas leidus paar lahtist WiFi-purki nimega linksys

3 mõtet “Mida ühist on vaalasõnniku uurijal ja MS turvaspetsil?” kohta

  1. Ma kommenteeriks natuke kodukasutajate avatud wifi võrke. Lisaks teadmatusest lahti jäänud võrkudele (linksys) on olemas ka täiesti teadlikult lahtiseid wifi võrke.

    Üheks selliseks sotsiaalseks initsiatiiviks on Fon, mille liikmed on ostnud spetsiaalse wifi ruuteri, jagavad oma võrku teistele Fon liikmetele ning saavad kasutada Fon võrke üle kogu maailma. FON Maps andmetel on Tallinnas 21 sellist võrku ning Fon kasutajaid on ka mitmel pool mujal Eestis. Osa ISP’sid on Fon kasutamise oma klientidele keelanud, kuid terve rida ISP’sid (näiteks kõik Soome suuremad ISP’d) lubab seda väga selgelt.

    iCommons konverentsi ettekannetes nimetati ka Foni korduvalt hästitoimiva sotsiaalse võrgustiku näitena. Sotsiaalses võrgustikus jagavad inimesed seda, mida neil ülearu on. SETI ja Fon puhul on selleks arvutiressurss, Wikipedia ja LeMill puhul aeg…

  2. “Veidi seonduva märkusena: käesolev sissekanne on kirjutatud Keldrimäe majade vahel autos Kiisut arstilt tagasi oodates. Taas leidus paar lahtist WiFi-purki nimega linksys…”

    Taas leidus inimene, kes võõra wifi taga kuhugi privaatsesse kohta sisse logis 😛

  3. OK, Kakk häbeneb nüüd natuke…

    Aga siiski mitte väga. Lõppude lõpuks ju omaniku võrgus pahandust ei teinud. Pigem sai see siia kirja pandud kui näide senini vohavast teadmatusest (samal teemal on siin ka paar varasemat sissekannet). IMKE möödunudsügisese Security & Privacy kursuse raames sai isegi tudengitele antud ametlik õppeülesanne kesklinnas warwalk’i teha (loomulikult klausliga, et lahtisi uksi kurjasti ei kasutataks). Lahtisi kohti leidus päris piisavalt. Ehk aitab sellest juttutegemine natuke inimestele kohale viia, et võiks enda virtuaalsele korteriuksele siiski mingi luku ette panna (Hansu poolt viidatud FON on ilmselt siiski natuke teadlikumate ja ka eetilisemate seltsingute puhul mõeldav).

    Mis aga ilmselt teise vihjatud teemasse puutub, siis on Kakul kombeks vahetevahel paroole ka vahetada. 🙂

Kommenteerimine on suletud