Microsoft sai asjale pihta

Kakk on Pisipehmet piisavalt kirunud, nüüd võiks vahelduseks natuke kiita ka.

Pärast suuremat sorti lärmi itimeeste veebiportaalides muutis MS ära ühe äärmiselt totaka klausli oma peatselt valmiva Vista litsentsis – algselt lubati vaid ÜHTE uuesti installimist, peale mida tulnuks uus Windows osta. Nüüd näib, et ostja võib oma Vista koopiat [L] vabalt oma masinate vahel liigutada (muidugi pole see iseenesest mingi revolutsioon – kogu maailma ülejäänud kommertssoftist on suurem osa seda kogu aeg lubanud. Aga selle firma puhul on see kahtlemata samm edasi).

Tubli, mõistus tuli viimaks koju. Ilmselt tähendab see ka päris suurt rahalist võitu – algse litsentsi puhul oleks vist üsna paljud senised lojaalsed kasutajad lõplikult välja vihastatud (eriti tehnikafännide seltskond). Nüüd on firmal mingiks ajaks lootust oma ülemvõimu säilitada – juhul kui nad eelmises sissekandes kirjeldatud probleemi osas midagi olulist ette võtavad.

8 mõtet “Microsoft sai asjale pihta” kohta

  1. Kakk, sa ei tunne windowsimaailma kõiki võlusõnu ja hõiskad siin ilmaasjata. Tolle ingliskeelse artikli pealkiri on “Revision to Windows Vista retail licensing terms”.

    Windowsi litsentsid jagunevad teatavasti OEM (tuleb uue masinaga) ja Retail litsentsideks (karbitoode), millel on näiteks Windows XP Home puhul umbes kolmekordne hinnavahe.

    Kuna see artikkel rääkis Retail tootest, siis ei usu, et nad midagi OEM toote litsentsitingimustest muutnud on. 99% kasutajatest on aga just OEM litsentsiga, mis enamiku normaalse tootja PC-dega vägisi kaasa tuleb.

  2. No siis olen seekord vahelduseks Microsoftist liiga hästi arvanud 🙂 Tegelikult räägiti sellest erinevates portaalides ka ja seal nagu arvati, et kehtib kõigile (OEM ja Retaili erinevusest olen muidugi teadlik). Aga arvestades firma tohutut kogemust kasutajate tillitamisel ei tohiks eriti imeks panna, kui Sul õigus on.

    Eks elu näitab. Mind see temaatika ju nagunii eriti ei puuduta. Tegelikult Sinu valdkonda minnes kaalun hoopis endale katsejäneseks ühe Mac Mini soetamist, et seda maailma natuke lähemalt uurida. 🙂

  3. Olles nii Macifänn, kui omandades hetkel MCP serti, soovitan sul see Mac Mini hankida ja proovida, kaua sa pead vastu enne, kui sinna lendab Boot Campi abil peale mõni Windows… et mingit uudist ei oleks kellelegi, siis OEM litsents ongi ju teoorias riistvaraga seotud ja seda ei tohiks peale tõsisemat riistvaramuutmist üldse kasutada… Pealegi, Vista usability on tunduvalt parem XP omast…

  4. Ilmselt peaksin Maci peal vastu päris pikalt (kasvõi tema Unixi põhja tõttu) ja kui enam ei peaks, ei lendaks sinna kindlasti mitte Windows. Aga see on esialgu hüpoteetiline – Macid on (esialgu veel) suht kallid riistad – natuke liiga minu arusaama jaoks. Linuxist piisab mulle täiesti.

    Ja OEM – võib-olla olen vabade litsentsidega liiga ära rikutud, aga minu peakuju jaoks on põhimõte, kus ostan mingi programmi ja pean siis selle peale riistvaruuendust uuesti ostma, täiesti vastuvõtmatu. Oleks siis veel, et räägitaks asjast ausalt ja nimetataks OEM’i “piiratud kasutajaõigustega soodusversiooniks”, aga ei. Kindlasti on oma osa ka kasutajate põhimassi ignorantsil, aga šampinjoni stiilis kasutajahaldus (kept in dark, fed on shit) on Microsofti arsenalis alati olulisel kohal olnud.

  5. Aa, BTW – kui kasutatavusest rääkida, siis mille kasutatavust mõtled? GUI? Või süsteemi n.ö. sisemiste omaduste? Usability’st rääkis MS ka siis, kui 3.1 pealt 95 peale mindi – tegelikult aga on praegune de facto menüüpaigutus (Start-menüü – mis ka Linuxile lõpuks üle võeti, kuna “kõik tegid nii”) sellest seisukohast üsna küsitav. Usability alla käib ka accessibility ehk ligipääsetavus puuetega inimeste jaoks ning sellega oli pikka aega jama (ka tollesama Start-menüü tõttu). Tõsi, MS võttis õppust ja on oma süsteeme ses mõttes aja jooksul tunduvalt parandanud.

    Kui GUI usability’st rääkida, siis ei oska siin hetkel väga kaasa rääkida, pole Vistat piisavalt kasutanud. Küll aga paneb tiba imestama Aero Glassi spetsifikatsioonijärgne riistvaranõudlikkus.

    Või on jutt hoopis sellest, et Vistat ei tõmmata loodetavasti 4 minutiga (nagu SecurityFocus XP default installi elueaks hindab) netist maha? 😛

  6. Usability all mõtlen ma üldist kasutusmugavust – kui kiirelt leian ma vajaliku asja, kui mugavalt leian ma vajaliku asja arvutist, kui loogiliselt ja mugavalt on süsteem ülesehitatud jne jne. OEM osas on ilmselt tõesti pigem tegu kasutajate vähese harimisega.

    Turvalisus on kaheldav, aga jah, miskipärast on kõhutunne, et Vista püsib kauem üleval. Selle koha pealt ootan mina hoopis Windows Vienna (järgmine suurem versioon), mille puhul jookseb kõik peale op.süsteemi põhikomponentide nn. sandboxis – süsteem kontrollib kõike ja ei luba mitte ühtegi kahtlast tegevust ilma eelnevalt seda tegevust põhjalikult kontrollimata ja vajadusel ka kasutajalt küsimata. Ma ei ole eriti ühtegi linuxit enda arvutites peamise desktop-op.süsteemina kasutanud, seega ei oska öelda, kui palju linux kasutajat piinab (tean seda, et enamiku tähtsamate süsteemsete sätete muutmisel küsitakse juurika passwordi). Samuti on Viennas lubatud lõplikult lahti saada “start-menüü” loogikast ja tutvustada midagi täiesti uut.

    Vista turvalisusest – UAC (User account control) – Kasutajat piinatakse iga tundmatu programmi puhul küsimusega, kas ta on ikka kindel, et ta teab, mida see programm teeb ja miks ta seal on, mingeid paroole ei küsita, lihtsalt “allow or cancel” stiilis aken (samal ajal on ülejäänud desktop tumendatud ja ainult see aken on n.ö. esiplaanil). Iseenesest huvitav lähenemine, samas miinus Vistale selle eest, et küsib luba ka iseenda aktiveerimiskomponendi käivitamiseks :D. Igaljuhul mina soovitan proovida, võibolla hakkab meeldima :P.

  7. Linuxi juurika kohta – on ka teistsuguseid lahendusi, näiteks Ubuntu küsib (esimese kasutaja puhul, saab laiendada ka teistele) tema enda parooli, root-kasutaja on vaikimisi üldse välja lülitatud ja adminitöö käib sudo abil.

    Usability osas tasub ka mõnd moodsat desktopilinuxit proovida, ehk hakkab meeldima. Ma pole jälle Vista prototüüpe eriti näppinud (natuke olen). Kui valmiskujul välja tuleb, otsin mõne Vistaga masina ja proovin.

    Aga Windows mulle summaarselt kindlasti meeldima ei hakka. Eitamata võimalust, et GUI ja kasutatavus on normis ja põhimõtteliselt pidades isegi võimalikuks turvalisuse olulist paranemist (praegune olukord on õudusunenägu) on Windows minu jaoks kaugelt liiga piiratud võimalustega. Võimalus töötada ilma kunstlike piiranguteta (DRM, WGA ja muu) ja paigaldada tuhandeid erinevaid pakette legaalselt ja tasuta kas paari hiireklõpsu või ühe terminalikäsuga kaalub kõik muu üles. Pean nõustuma Eric Raymondiga, kes võrdleb katset õppida häkkeriks Windowsi baasil katsega üritada tantsida üle kere lahasesse panduna.

    Võiks kasvõi arvutada, kui palju peaksin maksma oma koduse 7 arvuti legaalseks varustamiseks Windowsi platvormiga (6 töömasinat, 1 server). “Pira” ma põhimõtteliselt ei toeta (lolle seadusi ei saa parandada nende rikkumisega) ja seetõttu on vaba tarkvara minu jaoks ainus mõistlik lahendus.

  8. windowz – Ostad poest koogi ja tohid seda ainult kodus köögis süüa ja kusjuures ainult ühelt taldrikult! Ja lisaks sellele teeb ta veel ka kõhu lahti. 🙂

Kommenteerimine on suletud