Lugege lambaid

Eile hilisõhtul saatis keegi ühe suure õppeasutuse raamatukogu aadressile e-kirja. Kirjas polnud midagi isiklikku ega kompromiteerivat, kuid kiri pani ilmselt tehniliste viperuste tõttu putket ja maandus tõenäoliselt paljude inimeste postkastis – sh ka neile, kel asjaga üldse mingit pistmist pole.

Tulemus: täna hommiku kella 10 seisuga oli aktiveerunud 33  villakandjat, kes kõik hoogsasti häälitsema asusid. “Palun mind listist eemaldada!”, “Miks see kiri minu postkastis on?”, “Haiged inimesed!” jne jne jne. Ja kõik muidugi mitte algse kirja saatja aadressil, vaid tolsamal õnnetul  kõigile levitanud aadressil.  Ühe kogemata spämmi asemel oli nüüd väga paljudel inimestel olemas mitukümmend spämmikirja.

Kui und ei tule, võiks lambaid lugeda. Huupi määgimine ei aita üldse.

7 mõtet “Lugege lambaid” kohta

  1. Loen siinseid postitusi pidevalt ja kipun nendega enamasti nõustuma. Antud loos on aga vint veidi üle keeratud. Viisakas kiri “Palun mind listist eemaldada!” on ju igati OK ja selle nimetamine villakandja häälitsuseks ei ole päris kohane. Ei pruugi kirja saaja ju teada, kas tegu oli tahtmatu apsakaga või ongi meiliaadress kusagile listi sattunud.

    PS! Ma ei saanud ühtegi e-kirja 🙂 ega tea ka juhtunu üksikasju. Kommentaar lähtub ainult postituse sisust.

  2. E-mail sisuga “Haiged inimesed!” liigitub muidugi selgelt autori pakutud kategooriasse.

  3. Rain: OK, vindi osas võin nõus olla. Natuke üle viskas…. Ilmselt on asi ka selles, et kui tundidega tuleb mitukümmend kirja eimillestki, siis mõjub see natuke rohkem vihastavalt kui üks-kaks eksi läinud kirja. Aa, veel – Sinu viidatud viisakat palvet “Palun eemaldada!” praktiliselt ei kohanud, enamik vastuseid oli just nimelt sellises pahase villakandja stiilis.

    Tõsi – teinekord peaks natuke hoolikamalt vaatama, mis aadressiga on tegu. Võib-olla tasuks inimestele sellisel juhul õpetada kõigi meilipäiste kuvamist, mis aitab natuke aimu saada, millega tegu. Tegelikult on minu jaoks tegemist natuke laiema probleemiga – e-kirjadega majandamise oskust peetakse inimeste juures enesestmõistetavaks, kuid praktikas ei õpetata tihti sellest mitte midagi (näiteks ei ole ilmselt enamik tavakasutajaid kursis Bcc-väljaga). Ka siin eeldasid paljud, et tegu on mingi müstilise uue meililistiga.

    Sarnaseid juhtumeid on muidugi esinenud nii meililistides, Usenetis kui veebifoorumites nende kanalite algusaegadest peale – seega ilmselt ei ole toimivat lahendust veel leitud.

    APDEIT: Rain, Su teise kommentaari oli alguses Akismet nahka pannud. Vabandused.

  4. Täpselt samasugune apsakas juhtus paari kuu eest ka Tartu Ülikoolil – nemad tegid TULE reaklaamimiseks listi kuhu lisasid sisse vastu oma tahtmist kõik õpingut viimastel aastatel pooleli jätnud üliõpilased. Miskipärast aga unustati määrata list selliseks, et vaid vastavad TULE programmi reklaamivad töötajad saaks maile saata listi. Seega hakkas siis sealt ka kohe ootamatult lendama maile teemal, et palun mind listist eemaldada, mis kohe kõigi liikmeteni jõudsid.

    Ja tõesti – inimesed peaks vaatama mis aadressile nad vastavad … kui listi looja loll on ja ei pane “reply to” jõuga konkreetse kirja saatjaks, vaid listi üldmailiks, siis ventiil klaviatuuri ja seljatoe vahel võiks ikka ise midagi taibata.

  5. Plusspunkt TLÜ raamatukogule: tunni eest tuli nende suhtekorraldajalt sinna listi vabanduskiri ja kinnitus, et nüüd on viga parandatud.

    Neutraalsed punktid Googlele: pooled mailid olid läinud spämmi (osad ise tagantjärele), kahjuks läks spämmi ka vabanduskiri. Seega Google filter on huvitavalt õppimisvõimeline ja kiire, crowdsourcing …

  6. Jah, mina olen ka otsapidi selle “saaga” osaline, aga mul on numbrid kardinaalselt teised nii postkastis kui spämmis. Nüüd siit annaks mingi IT-baka välja koorida ilmselt, et miks ühele inimesele ühed kirjad läbi lähevad ja teisele mitte.

    Samas imestama paneb ka see, et miks inimesed ÜHE kirja pärast nii leili lähevad. Seega kipun antud postitusega nõustuma. Et paras… Kari. Selles pole ju enam asutus süüdi, kui miskine mummumari89 saadab replyga oma solvatud eneseväärikuse (mõtelda, TEMA postkasti maandus mingisugune KIRI) karjatuse kõigile lugeda…

  7. Nirti: njah, tõele au andes oli mul veel üks alus urisemiseks – nimelt natuke samalaadne asi juhtus ka veidi varem ühes teises kohas. Kuid jah, tegelikult oleks tarvis inimesi ka nii lihtsa asja kui e-posti kasutamise osas natukene koolitada. Siis ehk ei anna ka igasugu sulleritel neid nii lihtsalt kotti pista.

    Aga miks ühtedele läksid ja teistele mitte… Nagu ka Madis mainib, sõltub palju vahepealse liikluse kukil istuvatest spämmifiltlritest. Tõenäoliselt on üks suur erinevuse allikas seal.

Kommenteerimine on suletud