Tsirkus sai läbi

Nonii… Suur poliitpalagan on selleks  korraks lõppenud. Mida arvata?

Esmalt positiivsest. Kõige suuremad sahkerdajad (võib kolm korda arvata, kellest jutt) said mitte just kõige parema tulemuse.  Nende väikesed sugulased jäid üldse välja.  Valitsemist jätkab ilmselt sama seltskond ja otsekohe ehk midagi radikaalselt ventilaatorisse ei lenda. Leo Kunnas ja Mart Helme said arvestatava häältesaagi ka ebaõiglase valimissüsteemi ja mölakmeedia kiuste (nii et ei kahetse Kunnase valimist). Sotsid ei saanud ülitugevat tulemust ning seeläbi jääb osa eurototrusi (millele SDE on eriti aldis) loodetavasti importimata.  Ja kõige otsesemad Moskva käpiknukud jäid kah marginaalideks.

Negatiivset on paraku märksa rohkem. Kogu süsteemi usutavus on pehmelt öeldes ebamäärane – nii valimissüsteemi kui ka tulemuste usaldatavuse koha pealt.  Valimissüsteem on selgelt kreenis ja saadud tulemusi vaadates ta ilmselt edaspidi naljalt ei muutu (seega jama jätkub rekursiivselt). Rohelised sisse ei saanud – olid nad muidu mis olid, aga üht erakonda oleks Riigikokku väga juurde vaja olnud. Uus Riigikogu on veelgi enam kummitempel kui eelmine ning esimene vaikne samm juba ammu ennustatud kaheparteisüsteemi suunas on ilmselt tehtud (esialgu on kummalgi pool seltskonnad lihtsalt nominaalselt kahe erineva nimetuse all). Riigi tasemel jätkub kardetavasti senine tendents – väliskapitali ja kohalike ärikate (tõelisi ärimehi on Eestis tänini vähe) ees pugemine, odav tööjõud,  inimeste väljaränne ja kolmanda maailma riike meenutav kihistumine. Aga valimiste suurima karuordeni teenib nn rahvusringhääling oma küündimatuse ja kallutatusega valimiste kajastamisel – see oli umbes sama objektiivne kui sügava nõuka-aja spordireportaaž Toomas Ubalt…

Praegu jääb muide Riigikokku selgelt üks tühi koht – Eesti poliitmaastikult puudub tõsiseltvõetav konservatiivne jõud (IRL on ammu juba sellest rollist loobunud  – põhimõtteliselt peale Isamaa Res Publicaga liitumist). Kui eespoolmainitud kaheparteisüsteemi tekitamine ei peaks realiseeruma, siis on ehk oodata selle teket järgmisteks valimisteks. Aga eks aeg näitab.