Ekskurss minevikku: tasuta tarkvara raamat

Vaatasin, et omal ajal (2006 – sellest on ka Joras juttu tehtud) õpetliku juhtumi tekitanud hr. Argo Siegeri raamat “Tasuta tarkvara” [L] on endiselt müügis (ja endiselt  absurdse hinnaga – selle raha eest saab Krisost või Amazonist palju tõsisemaid asju). Meeldetuletuseks: see oli lugu, kus kommertskujul müüdavasse raamatusse pandi ilma luba küsimata Kaku GNU FDL litsentsiga loengutekstid (tõele au andes, teine pool raamatut ei olnud Kaku kirjutatud). Saime siis kokkuleppele, et raamat avaldati veebis täiskujul (alternatiiv oleks olnud kurjaks minna).

Praegu huvi pärast üle vaadates oli taas raamatu täistekst  asendatud lühikokkuvõttega (müüdaval versioonil on aastaarvuks 2008 – ilmselt on materjali siis natuke muudetud. Ent Kaku teksti on alguse osas senimaani kõvasti), nii et kokkuleppest pole kinni peetud. See materjal on juba üsna vananenud ning seepärast vana asja üles kaevama hakata ei viitsi, kuid  muidugi süvendab selline teguviis veelgi arvamust, et tegu ei ole tõsiseltvõetavate tegijatega. Seega sellest kirjastusest (ega ka Ten-Teamist, kus autor nüüdseks töötab) Kakk midagi ei telli ja üritab jõudumööda hoolitseda ka selle eest, et teised lähikondlased seda ei teeks. Kuna aga raamatu  litsents sai pandud omal ajal kokkuleppe järgi GNU FDL peale, siis olgu veel kord mainitud, et  raamat on oma algses versioonis [L] saadaval ka siit.  Raamatu esimese poole moodustavad loengutekstid saab [L] Kaku Akadeemia arhiivist.

Üks mõte “Ekskurss minevikku: tasuta tarkvara raamat” kohta

  1. Samas on ka Eestis vaja pretsedenti. Seega kasvõi eeskuju nimel tuleks ikkagi lähtuda sellest, mis rebastega vahel tehakse neid kanale ette riputades.
    Soovitan mõnel vabavara austajast §väänajal see asi bro bono ära lahendada;)
    Meediakajastus on igal juhul enam kui kindel.

Kommenteerimine on suletud