Ei tea kumb?

Vaatasin Soome TV1s Jutta Zilliacusega vaidlevat Johan Bäckmani ja ei saa siiamaani aru, kumb ta on.

Variant A – psühhiaatriline juhtum. Inimene ei saa täiesti ausalt aru, mis toimub. Sel juhul tuleks talle kaasa tunda, aga ülikoolis töötada niimoodi siiski ei saa.

(Variandi A variatsioon – ideeline stalinlik kommunist. Millegipärast tundub kõige vähemusutavam. Kasvõi juba nominaalselt nõutava haridustaseme tõttu.)

Variant B – veel hullem küünik kui Tallinna praegune juhtkond. Ehk siis hästimakstud ja külma kõhuga valetaja, kes ise väga hästi teab, kui lolli juttu ta tõsise näoga räägib. Sellisel juhul aplaus FSB-le, kes sihukese eksemplari suutis üles leida. Aga suur kivi Helsinki Ülikooli kapsaaeda kõige elementaarsema akadeemilis-eetilise kontrollimehhanismi puudumise eest.

Pole vist vaja rõhutada, et variandist hoolimata ei ole selle inimese koht ülikoolis. Loodetavasti ei lähe kaua, kui ka tööandja sellest aru saab.

4 mõtet “Ei tea kumb?” kohta

  1. Soomes neid staliniste ikka olevat, on mulle rààkinud sealse vasaku tiivaga kokku puutunud inimesed, mitte palju, aga olevat. See ei sòltu paraku yldse haridustasemest… Kusjuures, mida rohkem on inimene haritud, seda rohkem suudab ta teinekord leida argumente, et vàita, et maailm ei ole selline nagu ta on. Mina ei ole ka kòikvòimalike teiste poliitilise spektri esindajate puhul pannud tàhele, et haridustaseme ja vaadete puhul mingi suur seos oleks. Leidub ka haritud arste, kes vàidavad, et prygipòleti làhedal on kasulik elada, sest see on nende parteile kasulik /tàiesti tsentripartei puhul/…

    Kusjuures, A ja B yldse ei vàlista teineteist.

    Variant C on see, et hàrra tòòtab tegelikult vastuluures, siis on Helsinki Ylikoolil natukene vàhem syyd 🙂

  2. Tjah, kui nüüd mõtlema hakata, siis hariduse koha pealt on Sul vist õigus. Hea näide on ka siin veidi eespool kirjeldatud sotsiaalminister…

    Aga et vastuluure? Ülesandega kaasa mängida ja asi niivõrd narruseks keerata, et ülejäänud maailm imelikult vaatama hakkab? Mine võta kinni.

    Üks hea pärl eilsest: kui Zilliacus üritas seletada, et Eestis on olemas vene teater ja venekeelsed koolid, siis Bäckman vaid raputas pead ja lausus “ei pidä paikkansa”… Äkki Sul on ka siin õigus. 😛 Igatahes on mul tõsine probleem uskumisega, et üks koolis käinud inimene suudab end niimoodi ämbrisse mängida. OK, räägi diskrimineerimisest (piisavalt abstraktne väide ning paraku ei saa öelda, et seda absoluutselt ei esine), aga ära, pagana pihta, väida midagi, mille absurdsust saab 80km kaugusele ise kontrollima sõita. Või on tõesti võimalik uskuda, et vastik EeSSti riigivõim ehitab Vabaduse väljakule ööl vastu kontrollijate tulekut suvalise elumaja külge uhke afiššidega “potjomkini”…?

  3. Õnneks distantseerus ülikool täna Bäckmanist. Viimasel ajal on selle Soomega nagu mingi kana kitkuda. Pole täheldanud, et nii lühikese ajaga sealt Soomest nii palju Eesti-vastaseid “sõnumeid” tuleb. Kas mingi Vene propaganda käib õige või?

  4. Craig: eks venelased on räpase sõja meistrid olnud läbi ajaloo – alates Ivan Julmast ja lõpetades Pudvedjeviga. Lenin ja Stalin kasutasid läänest leitud “kasulikke idioote” väga edukalt. Bäckman muide pidavat aktsendita vene keelt rääkima – minu arust viitab kas päritolule või siis põhjalikule koolitusele kusagil Soomest väljaspool (ei saa välistada ka Oudekki pakutud varianti 🙂 ).

    Aga teisalt on ka Soomes olnud juba XX sajandi algusest oma puupäiste punaste seltskond, kellega omal ajal isegi üsna verine kodusõdda maha peeti. Talve- ja Jätkusõja ajal kuivas see punt küll kokku, ent isegi siis olid olemas Terijoe tegelased ja muud nendesarnased (O.W. Kuusinen jt). Nõuika-ajal muidugi olid Soome kommunistid idanaabri juures igati au sees, aga nad ei kadunud isegi peale impeeriumi hävingut. Nüüd üritab FSB sealseid marginaale iga hinna eest uuesti pildile upitada – aga õnneks on senised üritused olnud üsna õnnetud ja pigem panevad tavalist soomlast rohkem mõtlema (vt kasvõi neid kommentaare Bäckmani egotripi kohta…). Ilmselt viimane, mida nad soovivad, on oma ajaloolise vaenlase kuvandi ülessoojendamine – aga just seda tehakse praegu päris edukalt.

    Muide ma ei saa ikka päris hästi aru, mis seos on vene rahva ja ajalooliselt saksa-juudi päritolu marksistliku kommunismiõpetuse vahel – miks kõik punased olenemata rahvusest kriitikavabadeks (et mitte öelda ajupestud) russofiilideks muutuvad? Ma saan aru, et see oli nii nõuka-ajal, kui oli olemas “suur ja vägev” punaimpeerium (ent isegi siis pidi läänemaine inimene ikka väga pime olema, et propaganda taga mitte tegelikkust näha). Aga nüüd, ligi 20 aastat peale selle kokkukukkumist? Ikka veel inerts?

Kommenteerimine on suletud