Keelejoru

Tegin aasta algul kokkuvõtteid ITK ITSPEA kursuse kirjatöödest. Seal peab iga tegelane kirjutama 1-2 5-10 lk kirjutist ja lisaks retsenseerima mõnd kaaskannatajat.

Paraku on kirjaoskuse keskmine tase stabiilselt alla läinud. On endiselt inimesi, kelle kirjutisi on hea lugeda – selge jutujooks, head mõtted ja korralik keeleoskus. Mitte-eesti emakeelega tudengid on natuke teine asi, seal tuleb vahel mööndusi teha – aga kõigi pärismaalaste häbiks kirjutab nii mõnigi vene kutt paremat maakeelt kui kohalikud.

Üldine tase on aga nadi. Ei jää muud üle kui küsida keskkooliõpetajate käest – mis x-valemiga need inimesed küpsuskirjandist (mida tänapäeval riigieksamiks nimetatakse) läbi pääsesid?  Lahkukirjutamine stiilis “hinna klass”, “häälestus valik”, “mini arvuti”.  Si-lõpuga mitmuse osastav vales kohas on lausa epideemia –  “autosi”,  “kontosi”,  “keresi”.  Komadest, algustähest ja muust peenemast kraamist ei maksa üldse rääkida. Kusjuures sellist teksti panevad kahjuks ka muidu aruka mulje jätvad inimesed (üldiselt on ITK-s puu peasi – popilt ja noortepäraselt kirjutatuna – väga vähe).

Tegin aasta lõpus juba ettepaneku lisada ITK I kursuse õppekavasse kohustuslik keele-, vormistus- ja esitusnõudeid tutvustav kursus. Tegelikult ei peaks kõrgkool üldhariduse praaki likvideerima, aga muud pole vist teha.

3 kommentaari postitusele “Keelejoru”

 1. Silver ütleb:

  midagi Rein Paluoja poolt TTÜ-s antava väljendusoskuse aine sarnast? Kui Paluoja ise veel andma hakkaks, oleks ka korraldamine lihtsam (mu meelest).

 2. murit ütleb:

  Sellisi puu peasi on kõikkjal… 🙁

  Eriti heidutav on seik, et inimesed ei õpi ka oma töövaldkonda kuuluvaid sõnu kirjutama, ikka on serjaalid, kiljotiin (trükikojas, mitte timukal!!!) ja muu sarnane. Mõnda aega tagasi küsis üks mu kolleegidest täiesti siiralt, kas sõna “kolmteist” kirjutatakse lahku või kokku. Urr.

  Veelgi enam, ka Oto klassijuhataja, kes õpetab muuseas maimukestele ka emakeelt, kirjutas lapsele päevikusse märkuse: “guaššid kodus”.
  Tule taevas appi!

 3. Kakk ütleb:

  Silver: sorry, kommentaar oli spämmi läinud…

  Aga midagi Paluoja aine taolist jah, ainult et veidi laiemalt. Põhimõtteliselt ei oleks mul ka Reinu õppejõuks kutsumise vastu midagi – omaaegne doktorijuhendaja ja praegune võitluskunstiõpetaja ju. 🙂 Iseasi, et tal ei pruugi selleks aega jätkuda. Aga võin täitsa küsida – tänan idee eest!