Natuke arusaamatu

Praegu Eestis ilmselt kaks põletavaimat vaidlust käib kahe inimgrupi ümber. Ühed on kohalikud, teised tahetakse sisse tuua. Mõlemad on mingitpidi  teistmoodi (ja päris kõvasti kohe). Kumbagi ei tohi kuidagimoodi puutuda ega isegi viltu vaadata, muidu tulevad kohe kusagilt kurjad tädid-onud, vibutavad näppu ja ütlevad, et sina oled kolekolekolepaha. Ja nõuavad, et sind tuleb lahti lasta või kinni panna.

Probleem on aga selles, et need sissetoodavad teistmoodi inimesed (või vähemalt väga suur osa nendest) ei armasta üleüldse neid teisi, kohalikke teistmoodi inimesi. Kaugetel maadel kipuvad neid lausa majade katustelt alla viskama, kraana otsa oksa tõmbama, elusast peast põlema panema ja tegema nendega muidki jubedusi.

Nüüd küsimus: kuidas riigiisad tagavad selle, et meil ei hakkaks üks üha suurenev seltskond mõningaid siinseid inimesi näiteks Pika Hermanni või Viru otsast alla viskama? Teevad Rootsit ehk ütlevad nagu “Demolition Mani” filmis “Ära tee! Või muidu…”? Seda, kui palju lootust on tolle seltskonna omaaegse “Sojuzmultfilmi” “davaite, budjem žit’ družno”-stiilis ümberkasvatamiseks, näitas möödunud jõuluaeg mitmel pool. Ja samavõrd ilmekalt on nähtud eri paigus ka seda, kui edukas võib piisav kogus võimu ligi pääsenud poliitkorrektseid ullikesi olla riigivõimu toimimise tasalülitamisel. Politseinik või kohtunik ei taha ka riskida lahtilaskmise või kinnipanemisega.

Olgu, ärme siis utreeri ja eeldame, et mingit allaviskamist ei tule. Ent arvata, nagu suudetaks enamikku tulnukatest edukalt liberalismiga ära indoktrineerida, on sama narr nagu siin kunagi juba eespool kirjeldatud “V for Vendetta” film, kus moslemid koos seksuaalvähemustega kurja kiriku vastu võitlesid. Erinevalt mõttelaisast ja mökust lääneeurooplasest on nendel inimestel olemas kindlad veendumused, mida ei anna umbmäärase poliitplämaga ära muuta. Ja nad ei küsi, kas need veendumused kellelegi meeldivad või ei – väga hea oli mõne aja eest üks sellekohane lugu Õpejatate Lehes. Muide, nii pikka ja vastuolulist kommentaariumi pole selles lehes enne näinudki.

Kusjuures väga tõenäoliselt leidub tulnukate seas erineva usutunnistusega inimesi, ent kõige vähem tõenäoline on sealt leida tänapäeva-lääneeuroopalikku agnostikust või ateistist vasakliberaali. See aga tähendab, et üks siin eespool mainitud seltskond satub esimeses järjekorras tõsise löögi alla. You cannot have a cake and eat it too.

Aga ju käib see asi taas kord siin hiljuti mainitud uusmarksistide soovmõtlemise rubriiki. Ametlik meediapilt igatahes näib sinnapoole viitavat.